Няма да има промяна в датите за пролетната ваканция
Няма да има промяна в датите за пролетната ваканция

Не е удачно да връщаме децата в училище за два дни – 22 и 23 декември, подписах заповед да станат неучебни. Детските градини обаче ще се върнат към занимания най-късно на 21 декември

Най-вероятно ще оставим университетите сами да решават за след Нова година.

Това съобщи образователният министър Красимир Вълчев пред bTV.

Очаква се училищата да се върнат към нормален ритъм на 4 януари следващата година

„Направихме всичко възможно училищата да осъществят максимум обучение в електронна среда, но фактът е, че училища и детски градини са среда на многочислено, многочасово взаимодействие. Няма съмнение, че децата са преносители. Като цяло трябва да намалим средата на взимодействие.

„Досега бяхме с диференциран, локален подход, там където имаше случаи – затваряхме. За съжаление в последните седмици имаме много заразени учители, дори смъртни случаи сред тях. Най-важното е сега да съхраним живота и здравето на учителите. Имаме сравнително добро алтернативно компенсаторно обучение в електронна среда. Образователните пропуски могат да се компенсират през лятото, през юни, но животът на хората не може да се компенсира. Най-важното е сега да намалим натиска върху здравната система, след това вероятно ще се върнем към варианта на редуване“, допълни той.

С увереност може да се каже, че на 4 януари в училище ще се върнат учениците в начален етап. Другите ще продължат с варианта на редуване, за да не се събират 5 месеца в дистанционно обучение

Това каза образователният министър Красимир Вълчев пред БНТ.

„Няма да има нулева година. Учениците ще се върнат в клас, има възможност за компенсаторно обучени в електронна среда, ще има и възможност за присъствено. Най-голямата ще загубата за децата, ако изостанат с една година. Не се обсъжда нулева година”, почерта той.

„Има време да решим кои теми ще се изключат, ако не всички са преподадени ефективно.”, обясни той и посочи, че изпитите трябва да мерят умения, а не наизустяване. Външното оценяване в четвърти клас също ще се проведе на този етап

По думите на министъра училища малко или много са рискова среда, тъй като свързват голяма мрежа с множество по-малки. „Училищата са среда, която спомага с разпространението, но не толкова много, колкото в друга предприятия със същата численост”, посочи още Вълчев. В детските градини обаче рискът бил по-малък и това се виждало от данните, че там има много по-малко заразени учители. Затова и целта е те да бъдат отворени отново още преди празниците.

Все пак учебното време ще бъде увеличено за учениците от първи да шести клас, включително. „Налага се, защото има ученици, които не са ангажирани, нямат устройства”, посочи той.

Според Вълчев онлайн обучението има минуси по отношение на неефективността на педагогическото взаимодействие, обездвижване, десоциализацията.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви