Свещи изискват грижи и внимание
Свещи - изискват грижи и внимание

Запалителните свещи са критичен компонент от всеки бензинов двигател. Но тъй като възпламеняват компресираната смес от гориво и въздух милиони пъти по време на жизнения си цикъл, по някое време все пак ще приключат работа.

С течение на времето електродите на свещта се разпрашават. По някое време разстоянието между връхчетата се разширява и гориво-въздушната смес не се възпламенява достатъчно добре. Има и някои проблеми в самия двигател, които могат да замърсят свещите и да ги накарат да не работят добре.

В сравнение с други части и компоненти на двигателя, свещите са относително евтини и се сменят лесно. Как може да разберете дали е време за това, ви описваме тук:

Лампата на двигателя светва
Най-очевидният знак който автомобилът може да ви даде е светването на предупредителната лампа за двигателя на арматурното табло. Това може да е свързано с голяма гама проблеми, но ако е свързано с някой от следващите симптоми, може да е знак, че трябва да проверите запалителната система.

Двигателят пали проблемно
Ако автомобилът ви започне да „пали“ трудно, вероятно е предупреждение, че запалителната свещ е проблемна, тъй като й трябва повече време да възпламени сместа. Е, ако двигателят въобще не подкара, независимо колко опита извършите, проблемът може да е в акумулатора.

Двигателят прекъсва
Прекъсване на запалването в цилиндъра обикновено се случва, когато има проблем със запалителната система. В съвременните превозни средства най-честата причина е неизправност на сензора, но може да възникне и поради износени свещи, свързващи проводници или запалителна бобина.

Проблеми при свободен ход
Ако забележите, че двигателят е значително по-шумен при работа на свободен ход и автомобилът се тресе,

много е вероятно запалителните свещи да не работят коректно.

Това обикновено се случва в цилиндрите само при празен ход.

Колата не ускорява адекватно
Със сигурност познавате автомобила си и знаете как се държи при ускорение. Ако забележите, че няма обичайната отзивчивост, на която обикновено сте свикнали, това е знак, че свещта не може да възпламенява повечето смес, генерирана при по-рязко ускорение.

Разходът на гориво се увеличава
Повишеният разход на гориво е почти сигурен симптом. Ако една или повече свещи не работят коректно, контролният модул на двигателя ще се опита да компенсира бедната смес с инжектиране на повече бензин в камерата. Така че, ако забележите, че машината ви „лапа“ повече, хвърлете едно око на свещите.

Жизнен цикъл
Запомнете, че свещите имат ограничен жизнен цикъл, дължащ се на множество фактори. Обикновено свещите „траят“ между 40 и 80 хиляди километра. За по-старите коли пък се препоръчва ревизия на всеки 20 000 километра. Като задължително трябва да обърнете внимание и на кабелите.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви