Учени изследвали как бетонът може да бъде подсилен с влакна от моркови
Учени изследвали как бетонът може да бъде подсилен с влакна от моркови

Зеленчуците освен, че са здравословни, подобряват и здравината на бетона. Това важи най-вече за морковите и захарното цвекло

Учени от Британския университет в Ланкастър са изследвали как бетонът може да бъде подсилен с влакна от моркови и са стигнали до много обещаващи резултати.

За целта учените смесват наночастици от подходящи отпадъци от хранителната промишленост с обикновен портландцимент

Те увеличават дела на калциевия силикат хидрат, който е отговорен за здравината на бетона. „Композитите не само превъзхождат днешните циментови продукти по отношение на техните механични и микроструктурни свойства, но и също така изискват по-малко цимент“, каза Мохамед Саафи, ръководител на научните изследвания в Университета в Ланкастър, коментирайки резултатите от проучването. Това значително намалява консумацията на енергия и емисиите на CO2 по време на производството. Според изследователите за един кубичен метър бетон са необходими 40 килограма по-малко портоландцимент в сравнение с конвенционалния бетон.

Освен това „вегетарианските“ добавки са по-добри от други вещества като графен или пластмасови нанотръби

Саафи и колегите му посочват, че благодарение на по-плътната си микроструктура този бетон е по-устойчив на корозия и по-траен от конвенционалния. Освен това бетонът, обогатен с кореноплодни зеленчуци, е много по-евтин за производство, отколкото предлаганият в търговската мрежа.

 

Текст и снимка: stroiteli.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви