COVID-19
Новозаразените са по-малко

Положителни са 221 от направените ПСР теста в област Бургас, като общият брой от началото на кризата е 6024, сочат данните на ЕИП

В страната са направени 8 820 ПСР теста, от които положителни са 3 712 или 42.09%. 113 060 са потвърдените случая, а активните са 87 073. В болници са 6 548 души, 410 от тях в интензивни отделения.

Добрата навина е, че има голям брой излекувани – 2 518 за денонощието, общо 42 620

Беитката с К-19 обаче са загубили 141 души, което е 3 367 като общ брой.

Разпределение по области, с над 50 души:

Благоевград – 155, Бургас – 221, Варна – 310, Велико Търново – 83, Враца – 89, Габрово – 84, Кюстендил – 113, Монтана – 64, Пазарджик – 88, Перник – 72, Плевен – 102, Пловдив – 408, Русе – 158, Силистра – 59, Сливен – 89, София – 100, София /столица/ – 929, Стара Загора – 189, Хасково – 118, Шумен – 53 и Ямбол – 93.

От 23:30 ч. на 27 ноември влизат в сила новите ограничителни мерки за COVID-19

 

Oт 23:30 ч. в петък, 27 ноември, до 21 декември 2020 г. на територията на страната със заповед на министъра на здравеопазването се въвеждат нови противоепидемични мерки.

Преустановяват се присъствените учебни занятия

(в т.ч. учебни практики, стажове, изнесени учебни часове, изпити, дуална система на обучение) в училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие.

Преустановява се провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда за всички възрастови групи.

Присъственият учебен процес във висшите училища се преустановява

Допуска се само провеждането на държавните изпити за придобиване на специалност в системата на здравеопазването.

Преустановяват се присъствените групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица.

Преустановяват се посещенията в детски градини и детски ясли,

както и в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца.

Преустановява се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма.

Провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия (кина, музеи, галерии, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) се преустановява. Изключение се допуска за театрите при спазване на определените противоепидемични мерки.

Не се допуска организирането и провеждането на събирания и тържества от частен характер (сватби, кръщенета, погребения и други) с присъствие на повече от 15 човека

Преустановяват се всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица до 18 годишна възраст, с изключение на международните спортни състезания, които са започнали към датата на влизане в сила на тази заповед. Всички спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица над 18 годишна възраст и международните спортни състезания за лица до 18 годишна възраст се провеждат без публика.

Преустановяват се посещенията на фитнес центровете и залите за групови занимания към тях.

Преустановяват се посещенията във всички заведения за хранене и развлечения, допускат се само доставки или взимане на храна за дома и офиса.

Преустановяват се посещенията в игралните зали и казината.

Преустановяват се посещенията на търговските центрове (представляващи една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти) и търговските центрове тип МОЛ, с изключение на магазините за хранителни стоки, лечебните заведения, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори и други доставчици на съобщителни услуги в тях.

Спира се провеждането на групови туристически пътувания (екскурзии) с организиран транспорт в страната и в чужбина и групови посещения на туристически обекти в страната.

Магазините за хранителни стоки организират работата си, като не допускат лица под 65-годишна възраст в съответните обекти в часовете между 8.30 и 10.30 часа

С целия текст на заповедта можете да се запознаете тук. 

 

1 КОМЕНТАР

  1. Dobrata novina e che ima mnogo izlikuvani a loshata e che zarazenite sa dvoino poveche….
    Zashto s golemi bukvi se ispisva kolko izlekuvani ima???? Kato po vajnoto e kolko sa novozarazenite …. nadushvam niakakav opit za manipulacia i omalovajavane na situaciata… dano da ne e po partiina linia…

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви