75% от малките и средни фирми у нас са с неплатени кредити
75% от малките и средни фирми у нас са с неплатени кредити

За нова отсрочка по плащането на кредитите призовават граждани и фирми, но на този етап от БНБ не предвиждат удължаване на мораториума върху обслужването на заемите

Той бе една от мерките за справяне с кризата заради КОВИД-19. Заявления в банките обаче вече не могат да се подават.

14 хиляди фирми са се възползвали от отсрочката за плащане на кредити. Последните одобрени клиенти са подали документите си на 30 септември. Те имат право шест месеца да не плащат вноските по задълженията си. „Това са преработваща промишленост, транспорт, туризъм, строителство, ресторантьорство. Ако не бъде удължена кредитната ваканция, това несъмнено ще доведе до повишаване на необслужваемите заеми, лошите кредити, а в някои случаи може да доведе и до фалити“, смята председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Добрин Иванов. Последните данни на БНБ показват, че банките са отсрочили кредити на граждани и фирми за над 9 милиарда лева, което е 15% от всички заеми. „Най-честият вариант е преструктуриране на кредита или да се поиска гратисен период, който може да им бъде даден по стандартната система, извън мораториума. Това би им намалило вноските с повече от 50-60%“, обясни кредитният консултант Димитър Пенков.

„Кредитът в момента е един от инструментите за преодоляване на кризата. Той не е безусловен

И банките би трябвало заради това, че са добре капитализирани, да бъдат полезни в този период. Много вероятно е след кризата, заради нарасналия риск и необслужвани кредити, да имаме увеличение на лихвите“, смята банкерът Левон Хампарцумян. Българската банка за развитие работи по вариант за повторно кандидатстване по антикризисната гаранционна програма за физически лица, за която получи мандат от правителството, както и за удължаване на срока за кандидатстване до юни 2021 г. ББР изчаква финално одобрение от ЕК за новите условия на програмата за бизнеса, за да може да предоставя финансиране в по-голям размер и с по-дълъг срок за кандидатстване.

При одобрение лица и фирми, които ще изпитат затруднения при повторен локдаун, ще могат да се възползват от двете програми, поясни изпълнителният директор на ББР Живко Тодоров

Кредитни консултанти съветват всеки, който не може да погасява заема си, да преговаря с банката, но да не се прибягва до бърз кредит.

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви