Norra tornen се намират в Стокхолм и са проектирани от холандското архитектурно студио OMA. Те бяха удостоени с наградата за небостъргач №1 за 2018 – 2020 година от International Highrise Award

Това е една от наградите, които се дават в тази област, и се връчва от 2003 година по инициатива на градската управа на град Франкфурт, Германския музей за архитектура и DekaBank. Ключва сгради с над 100 етажа, построени за двегодишен период.

Norra tornen представляват две жилищни кули с височина 110 и 125 метра, които се извисяват от двете страни на централен булевард в Стокхолм и са своеобразна врата между централната част на града и околните квартали. Те едновременно се отличават на фона на традиционната архитектура и хармонират с нея заради цвета на фасадите.

Авторът на проекта Рейнир де Граф разказва, че умишлено е търсил препратка към архитектурния брутализъм, характерен за 60-те години на миналия век. Модните тенденции тогава диктуват по строги форми, в които студенината на бетона играе централна роля.

Кулите в Стокхолм са от модули, които са обгърнати в красива и високотехнологична дървена облицовка, създаваща усещане за топлина и уют. Всяко жилище разполага и с малка лоджия, а гледките от по-високите етажи са много приятни. Сградите са построени съобразно всички съвременни изисквания за енергийна ефективност и апартаментите са обурудвани с модерни смарт системи.

Кулите Norra tornen спечелиха в конкуренцията на 31 небостъргача от 14 страни, а награда включва и парична премия на стойност 50 000 евро.

 

stroiteli-bg.com

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви