Децата на бургаските медици са в сигурни ръце. Това каза кметът на Бургас Димитър Николов, който посети детска градина „Звездица-Зорница” в Бургас, която ще поеме грижата за децата на медиците, които работят в бургаските болници, докато те изпълняват служебния си дълг.

Кметът призна, че интересът към услугата е голям, поради което се е наложило нейното разширение. Така общо 3 детски градини на територията на Бургас ще предоставят тази допълнителна грижа. Услугата стартира от днес. Втората детска градина, която ще бъде включена, се намира в ж.к. „Меден рудник“ – ДГ „Морска звезда“, а третата е в кв. „Ветрен“. И двете се намират в непосредствена близост до лечебни заведения.

„Вече има записани около 35 деца. Буквално от всички болници на територията на община Бургас има интерес от родители медици. Включително има такива семейства, при които и двамата родители работят в болница и се налага някой да поеме грижите за техните деца. Детска градина „Звездица-Зорница“ е едната, която ще предоставя тази услуга“, поясни кметът.

„Разширяваме услугата и за деца от 1., 2. и 3. клас, защото има много медици с деца ученици. В тези три детски години сме пренасочили и възпитатели от бургаските училища, които ще помогнат на децата от 1 до 3 клас в дистанционното обучение. Сутринта разписах заповедта и в момента получаваме от всяко здравно заведение информация за броя на децата, които ще бъдат включени. Заради близостта и добрата логистика се оказа, че почти отпада ангажиментът училищните автобуси да транспортират децата. Все пак, водачите имат готовност да се включат и в тази допълнителна логистика“, посочи още Димитър Николов.

Децата ще се хранят на място в детските градини, а в едната от тях – „Звездица Зорница“, услугата ще бъде денонощна.

„Вече имаме заявки и от някои лекари, които взимат нощни смени, така че техните децата могат да останат дотогава, докато ги приеме родител. С две думи – децата на бургаските медици ще бъдат в сигурни ръце. Ние разчитаме на нашите професионалисти – възпитателите от детските градини и учителите от училищата. Благодаря им за това съдействие. Намира ме се в тежки времена. Трябва да си помагаме. Тази солидарност между образование и здравеопазване е показателна – нещо хубаво да се случва на всички лоши новини“, заяви Димитър Николов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви