Добро утро
Започва един прекрасен ден

Добро утро в четвъртък 26.11.2020г.

Времето

Тази сутрин слънцето в Бургас ще изгрее в 7,15ч. и ще залезе в 16,39ч. Температурата ще бъде между 1 и 11градуса. Ще бъде слънчево. Вятърът ще е лек полъх от изток със скорост 2,8 м/сек.

Късметче за деня

Алберт Айнщайн
Не бъдете наблюдатели на злото

Събитията на този ден

През 1335 г. се провежда първата среща на Вишеградската тройка между кралете на Полша, Унгария и Чехия, на която се формира Антихабсбургски съюз.

През 1394 г. Сеул става столица на Корейската държава.

През 1778 г. Джеймс Кук открива остров Мауи, втория по големина от Хавайските острови.

През 1789 г. в САЩ започва честването на един от най-популярните празници —

Денят на благодарността, който е обявен за национален празник през 1863  г. от президента Ейбрахам Линкълн.

През 1832 г. в Ню Йорк е пуснат в движение първият в САЩ конски трамвай.

През 1878 г. в София е открито първото военно училище.

През 1913 г. българският екзарх Йосиф I мести седалището на Българската православна църква от Цариград в София.

През 1916 г. по време на Първата световна война Гърция обявява война на Германия.

През 1941 г. Ливан става независима от Франция държава.

През 1949 г. е приета конституцията на Индия.

През 1956 г. е премиерата на първия български цветен филм.

През 1965 г. Франция става космическа държава, изстрелвайки първия си изкуствен спътник на Земята Asterix.

През 1966 г. Франция пуска в действие първата електроцентала в света, използваща енергията на приливите.

През 1976 г. Бил Гейтс и Пол Алън регистрират като запазена търговската марка „Майкрософт”.

През 2000 г. „Терминатор” 3 става първия филм с бюджет над 200 млн. долара.

През 2004 г. е извършен последният полет на Конкорд в историята на полетите със самолети.

Рожден ден

1827 г. – Елън Г. Уайт, американска писателка († 1915 г.)

1847 г. – Мария Фьодоровна, императрица на Русия († 1928 г.)

1900 г. – Александър Вазов, български сценарист († 1972 г.)

1901 г. – Димитър Пантелеев, български поет († 1993 г.)

1909 г. – Йожен Йонеско, френски драматург († 1994 г.)

1939 г. – Тина Търнър, американска певица

1943 г. – Христо Христов (Бараката), български футболист († 2006 г.)

1948 г. – Евгения Баракова, българска актриса

1972 г. – Джеймс Дашнър, американски писател

1973 г. – Даниела Стоичкова, българска народна певица и преподавателка

1988 г. – Тамсин Еджъртън, английска актриса

1990 г. – Дани Уелбек, английски футболист

Празници

Православна църква чества Свети Стилиян Пафлагонийски – наречен още Детепазител, защото се възприема като закрилник на бебетата и малките деца. Според данни от негови жития той е родом от Пафлагония (Мала Азия). Живял е в края на IV и началото на V век.

Бил е чудотворен лечител на децата, заради което има прозвището „Детепазител”. На иконите най-често се изобразява как с дясната си ръка извършва „благославящ“ жест, държи патерица, сочи с дете или с държи в лявата си ръка пеленаче.

Почита се особено много като покровител на кърмачетата. Според народната вяра през целия ден не се работи нищо в къщи, за да не боледуват децата. Жените месят и раздават питки и варена царевица за здраве на децата.

Имен ден празнуват: Стилиан, Стилян, Стилиана и Стиляна.

Хороскоп

Овен

Днес ще трябва да сте по-внимателни и да се опитате да се съобразявате с чувствата на другите. Може малко да ви помръзва, но не очаквайте някой друг да ви свърши работата. Добре е да не се опитвате да спорите с висшестоящи, няма да е във ваша полза.

Телец

Във втздуха витаят обида и ревност, но Вие нямате вина за това, така че може да забравите своята всеизвестна привичка да поемате вината за всичко от рождението Ви до момента.

Небесата днес са устроили нещата така, че всяка среща ще бъде важна и ще има последствия далеч в бъдещето, дори и да Ви се стори съвсем обикновена.

Ако у някой от Вашите приятели възникнат проблеми, ще се наложи да го измъквате от къщи и да направите нещо, за да пооправите настроението му.

Близнаци

Ще се наложи да се помирите с факта, че далеч не всичко е по силите Ви. Днес Ви предстои да имате работа с много хитри, влиятелни и силни съперници. Това ще бъде доста уморително, но по своему интересно. Сложността на поставените пред Вас проблеми ще бъде своеобразно предизвикателство, което не можете да не приемете.

Много ще Ви върви в личния живот. През този ден са на дневен ред нови запознанства, любовни признания и романтични срещи. Изключително приятен сюрприз може да очаквате, ако сте дама – Близнак.

Рак

Безпристрастната гледна точка е винаги най-правилната, а това е особено валидно днес, когато около Вас ще кипят куп емоции. Ако това се случи в професионалната сфера, опитайте се, колкото може по-бързо да се окажете далече от ставащото и покажете на висшестоящите лица, че нямате никакво отношение към тази драма.

Ако нещата се отнасят до личната сфера, пропуснете всички встъпления и преминете към откровен разговор.

Лъв

Денят ще се подрежда не много благоприятно. Затова ще попаднете в ситуация, която ще Ви принуди да направите не лек избор. Ще се наложи да решите, какво е най-важно лично за Вас – собствените принципи или интересите на много близък човек.

Самата ситуация ще Ви действа угнетяващо, като същевременно ще чувствате, че Ви подтикват именно към това решение, което изглежда най-малко привлекателно. Не би било зле за известно време да останете на саме със себе си – разходете се, почетете или послушайте музика.

Тези незатрудняващи занимания ще Ви дадат възможност да „разпуснете” и ще способства пробуждането на интуицията.

Дева

Днес Вашата емоционална чувствителност вероятно е твърде обострена, и Вие има вероятност да попаднете във временна фаза на стеснителност. Затова ако сте уверени, че някой внимателно поглежда към Вас, убедете се, че не стоите под часовник.

Чувствата и мислите на другите хора ще бъдат за Вас очевидни, но не трябва да влияят на онова, което чувствате или мислите. Абстрахирайте се от страничното влияние – съсредоточете се върху онова, което най-много Ви интересува.

Към общуването ще можете да се върнете по-късно

Везни

Днес най на края ще намерите отговор на онзи въпрос, който Ви е мъчил от доста дълго време. Наистина, ще се наложи доста да се постараете, но в повечето случаи процесът на удовлетворяване на любопитството в повечето случаи минава през доста перипетии.

Скорпион

Действайте последователно и не се отказвайте от по-рано направените планове, даже и ако околните се опитват да Ви убедят да го направите. Денят няма да може да бъде наречен еднообразен, но ако се постараете, може да го направите доста плодотворен.

Възможни са успехи при самостоятелна работа, изследователска или научна дейност. Трябва да проявите решителност в личната сфера. Именно от Вашето умение да настоявате на своето, зависи по-нататъшното развитие на отношенията. Не съчетавайте твърдостта с грубост или агресивно поведение.

Стрелец

Вашият знак е известен със своето свободолюбие, но са малко онези, които знаят, че Вие сте и много предан партньор. Това е особено актуално, ако сте се запознали с човек на Вашето интелектуално ниво, и освен това сте усетили влечение към този човек. Ако за известно време изчезнете от живота на приятелите си, те трябва да Ви разберат.

А ако са Ви истински приятели няма да се учудят, ако след това се появите на улицата и с широка усмивка кажете, че е възможно, това да е любов.

Козирог

Преди да се решите на каквато и да било отговорна крачка, обезателно се посъветвайте със своя любим човек. Той по своему ще направи разбор на ситуацията и едновременно с това може да се окаже автор на доста ценни съвети, които ще Ви бъдат от голяма полза, когато започнете да реализирате своя план.

Водолей

Възможно е да Ви се наложи да работите в некомфортни, ограничаващи условия , или в обкръжението на несимпатични за вас хора. Но заедно с това са възможни и вълнуващи преживявания и смозаблуда в общуването с противоположния пол. Възможно е и нереалистично мислене по професионални и финансови въпроси.

Денят не е подходящ и за изготвяне на споразумения, защото те могат да съдържат скрити недостатъци. Старайте се, да организирате по-добре своето работно място, но страхът от любовни неудачи може да попречи на деловите Ви успехи.

Риби

Предстои Ви да направеите важно откритие – колкото по-неочаквано, толкова по-значително. Ако целите промени, може да използвате този ден, за да им поставите началото. Сега е оптималния монент, за да се заемете с нещо съвсем ново, както и да изпитате своите сили на съвсем ново поприще.

Предизвиквате силни чувства у хората, които Ви заобикалят, но те не винаги са приятни, и затова днес може да си спечелите и приятели, и врагове.

Не е желателно да си определяте важни срещи за втората половина на деня. През това време ще е сложно, да настоявате на своето.

Източник: https://lamqta.com

Какво да прочетем

Проницателят

Автор: Анди Андрюс
Анди Андрюс
Проницателят

Понякога всичко, от което човек се нуждае, е нова гледна точка.

Бедност. Пропадащи бракове. Старост. Изгубени надежди. Банкрут. Несигурно бъдеще. Жителите на Ориндж Бийч, Алабама, се сблъскват с всички тези проблеми, захвърлени в самота и безсилие да променят живота си.

Но за един стар скитник, благословен с дарбата да вижда онова, което другите пропускат, няма безизходна ситуация. Тайнственият Джоунс обикаля из крайбрежния град и дава помощ на всеки отчаян, посявайки в душите мъдрост и безсмъртна надежда.

Виц на деня

Прибира се мъж от командировка по рано и гледа много обувки в коридора… Поглежда в хола – 5-6 голи мъже се излегнали по дивана, кой пие биричка, кой гледа телевизия, кой си лафи… Отива в кухнята, гледа и там още 7-8 човека, кой хапва, 4 на каре белот, другите зяпат и пийват… В банята същото, 4 в джакузито, 3-ма под душа… Изведнъж се

дочуват стонове от спалнята. Нахлува там и опулен гледа как 4-5 мъжа са се накачулили върху жена му кой къде могъл… Горкият със сетни сили попитал:

– Жена, какво става тука бе?!

А тя, едвам, едвам избутва единия лекичко и вика:

– Бе мани, днес е някаква лудница…

А сега се усмихнете и кажете на света: Започва един чудесен ден!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви