Бюджет 2021 не е адекватен към нуждите на българските общини. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от „БСП за България“ Николай Тишев по време на обсъжданията на второ четене на държавния бюджет за 2021 година. По думите му, общините никога не са приоритет в бюджетите на настоящото правителство, а особено в сегашната ситуация те са най-потърпевши.

„Дефицитите в общините, за разлика от държавния бюджет, са двуцифрени. От друга страна общините са на първа линия в битката с COVID-19. Къде са компенсациите в държавния бюджет за тях? С очакваното затягане на мерките, натискът върху общините от местния бизнес отново ще се увеличи и, съвсем нормално, ще искат намаляване на местни данъци и такси. От къде ще ги вземат общините тези пари“, допълни Тишев.

Народният представител посочи, че във всички бюджети последните 4 години, които се представят от това правителство, виждаме заложени едни и същи приоритети – образование, здравеопазване, социална и пенсионна система, отбрана.

„Да вземем образованието – заплатата на българския учител може да бъде мярка, а не цел. Цел може да бъде повишаване на качеството на образованието или увеличаването на знанията на българските деца. И не само да го заявим като цел, а да кажем и какви проценти гоним тук. Не може да се твърди, че образованието е приоритет, а да няма нищо заложено в бюджета. Ние това не го приемаме“, подчерта Николай Тишев.

В сферата на здравеопазването също няма заложени цели, коментира Тишев. „Това че увеличаваме парите в тази област, по какъв начин води до подобряване на обслужването на българските пациенти? По никакъв, защото това е една нереформирана система. Всички знаем, че колкото и пари да налеем в една нереформирана система, те няма да стигнат“, добави той.

Във връзка с пенсионната система народният представител посочи, че заложените 5% увеличение са по-скоро компенсация, както и че БСП всяка година настоява за актуализация, която е истинско увеличение, справедливо за всеки един от пенсионерите.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви