Байдън
Байдън

Америка се завърна и е готова да води света, а не да се отдръпва от него

Това заяви избраният президент на САЩ Джо Байдън при представянето на ключовата част от екипа си – шестимата членове на бъдещата си администрация, които ще отговарят за външната политика и сигурността.

В реч в Уилмингтън, щата Делауеър, Байдън подчерта необходимостта от възстановяване на съюзите с партньорски държави, както и противодействието на пандемията от коронавируса и климатичните промени, предаде Би Би Си

За държавен секретар той номинира опитния дипломат Антъни Блинкън, а бившият държавен секретар Джон Кери ще бъде специален посланик на Белия дом по климата. Линда Томас-Грийнфилд ще бъде постоянен представител на САЩ в ООН.

За директор на националното разузнаване Байдън е избрал Аврил Хейнс, а Алехандро Майоркас е бъдещият секретар по вътрешната сигурност. Джейк Съливан ще бъде съветник на президента по националната сигурност.

Световните лидери „очакват с нетърпение Съединените щати да препотвърдят историческата си роля на глобален лидер в Пасифика, както и в Атлантика, по целия свят, посочи Байдън.

„Този президент, президентът Тръмп, промени пейзажа. Стана Америка първо, Америка сама. Озовахме се в положение нашите съюзи да се разпадат.“ – подчерта избраният президент.

Той заяви, че вече е разговарял с премиера на Великобритания Борис Джонсън и с други лидери по въпроса за границата между Ирландия и Северна Ирландия

Байдън, който има ирландски корени, добави, че е против това да има охранявана граница. По думите му, тази идея просто не е правилна. „Просто трябва да поддържаме границата отворена“, коментира той.

Бившият вицепрезидент на Обама посочи, че президентският му мандат няма да бъде „трети мандат на Обама“, защото „сме изправени пред съвсем различен свят в сравнение с онзи при администрацията Обама-Байдън“.

news.bg

 

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви