94 новозаразени в област Бургас
94 новозаразени в област Бургас

В област Бургас има потвърдени 5 496 потвърдени ПСР теста за коронавирус, като от тях към 00.00 ч. на 24.11. са регистрирани 51, сочат данните на ЕИП. За страната те са 7 244, а положителни са 3 146, което в проценти е 43.43 от всички направени теста

Активни към момента са 83 671 случая. В болници има 6 270 души, от които в интензивни отделения са настанени 399. Отново излекуваните са над 1 000. За денонощието те са 1 702-ма.

Има обаче и много починали, броят им е 189.

От новите случаи по области, с над 50, са:

Благоевград – 194, Бургас – 51, Варна – 239, Велика Търново – 74, Враца – 60, Кюстендил – 53, Пазарджик – 80, Перник – 67, Плевен – 97, Пловдив -361, Русе – 170, Сливен – 52, София – 89, София /столица/ – 933, Стара Загора – 191, Хасково – 68 и Шумен 97.

Министерският съвет ще вземе решение по предложените от Националния оперативен щаб мерки за справяне с коронавируса на следващото си заседание в сряда

Представените от НОЩ мерки ще бъдат обсъдени сектор по сектор по време на заседанието на кабинета, след което ще бъде взето конкретно решение за прилагането им.

Какво предлага НОЩ:

Само за седмица регистрираните положителни случаи на COVID-19 са се увеличили спрямо предходната със 102,07 % и са 23 569. 14-дневната заболяемост в България я нарежда на 11-то място сред страните от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство с рекордната до момента заболяемост от 666, 5 на 100 хил. души население, като в три области – Габрово, Кюстендил и София град, заболяемостта достига 1000 на 100 хил. души население. Рекордните числа и изключително усложнената ситуация налагат въвеждането на нови противоепидемични мерки още от този петък, 27 ноември, обясни министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Предложенията, които ще бъдат обсъдени на следващото правителствено заседание,

включват удължаване срока на обявената извънредна епидемична обстановка с 4 месеца – до края на март 2021 година

Предлага се преустановяване на присъствените занятия, практики, стажове и други във всички университети, училища, детски градини и ясли, както и всички форми на извънкласни дейности и занимания по интереси. В новите предложения за по-строги мерки влиза и преустановяване на всякакъв вид колективни спортни мероприятия, конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, културни и други развлекателни мероприятия, включително частно организирани тържества, както и продължаване на забраната за посещение в дискотеки, пиано барове, нощни барове, бар вариете и бар клубове. Предлага се и преустановяване на работата на заведенията за хранене и развлечения, ресторанти, заведения за бързо обслужване, увеселителни и игрални зали, питейни заведения, кафе-сладкарници и други, както и преустановяване работата на всички нехранителни магазини, включително търговски центрове, големи центрове от типа мол, с изключение на аптеки, дрогерии, доставчици на пощенски услуги, банки, застрахователи и доставчици на платежни услуги. Предложенията на здравните експерти включват и преустановяване организирането и провеждането на вътрешни и външни екскурзии.

„Ако мерките дадат резултати, ще направим всичко възможно, на базата на анализа, за Коледа да обмислим отхлабването на тези мерки. Ако заедно минем през тези ограничения, ще имаме резултат след около 21 дни.

Такива са данните на науката. Искам да дадем на системата поне месец, за да можем да направим нова оценка около Коледа и да ограничим заразата“, обясни министър Ангелов.

 

 

 

1 КОМЕНТАР

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви