Над 90% от приетия алкохол се преработва от черния дроб
Над 90% от приетия алкохол се преработва от черния дроб

1. Намалете алкохола

Над 90% от приетия алкохол се преработва от черния дроб. Ензимите на черния дроб превръщат алкохола в ацеталдехид, който е канцерогенно вещество. Разпознат като токсин от черния дроб, той бива преработен в безобидната субстанция ацетат, която след това се изхвърля от тялото. Прекомерното пиене уврежда черния дроб чрез образуване на мазнини и възпаления и така органът не може да върши важната си работа по детоксикиране на организма.

2. Подобрете съня си

Осигуряването на достатъчен пълноценен сън е важно за цялостното здраве на организма и за оптималното му детоксикиране. Старайте се да спите 7-9 часа на денонощие, за да намалите риска си от сериозни проблеми като високо кръвно налягане, сърдечносъдови заболявания, диабет тип 2, затлъстяване, тревожност, стрес и др. Ако страдате от безсъние, опитайте да спазвате стриктен график на лягане и ставане по едно и също време всеки ден, намалете времето, което вечер прекарвате пред устройства с екрани и опитайте успокояващи практика от йога.

3. Пийте повече вода

Тя подпомага естествения процес на детоксикация на организма чрез дишане, потене и уриниране. Препоръчителни са 3,5 л вода на ден за мъжете и 2,5 л за жените.

4. Спрете захарта

Засиленото консумиране на захар и преработени храни е свързано с появата на множество хронични болести: сърдечносъдови, рак, диабет и др. Тези заболявания възпрепятстват естествения процес на детоксикация на организма, тъй като увреждат важни органи като бъбреците и черния дроб.

 

5. Яжте храни, богати на антиоксиданти

Антиоксидантите защитават клетките ни от вредите, нанасяни от молекули, наричани свободни радикали. Тези молекули се произвеждат от организма като резултат от клетъчните процеси в него, например храносмилането. Но това не е всичко – нездравословното хранене, алкохолът, цигарите и излагането на замърсяване, може да доведе до прекомерно производство на свободни радикали. Хапването на повече разноцветни естествени храни е добро решение, тъй като те са богати на антиоксиданти.

6. Спортувайте редовно

Много важна полза от спорта е намаляването на хроничните възпаления в организма. Старайте се да се движите активно и да правите упражнения минимум 30 мин на ден.

 

elle.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви