Общински съвет Бургас одобри допълнителни средства за обезпечаване на противоепидемичните мерки до края на 2020 г. Докладната на кметът Димитър Николов бе приета с пълно мнозинство от всички съветници. Средствата ще отидат за закупуване нова специализирана медицинска апаратура, защитни облекла и предпазни средства, които ще покрият нарастващите нужди на лечебните заведения в Бургас.

В последния момент Николов отправи и искане за отпускане на допълнителни 30 000 лева, с които да се закупят стационарна кислородна инсталация за нуждите на УМБАЛ-Бургас и 5 концентратора за кислород за Белодробната болница в града ни. Така сумата става над 117 хил. лв.

Кметът отправи и апел към съветниците да се въздържат от предложения за допълнителни и извънредни разходи до края на годината.

Не можем да изразходваме нови средства, защото не знаем как ще завършим тази. Изправени сме пред много тежка ситуация, най важно е да има средства за здравето и живота на бургазлии. Всяка стотинка за здравеопазването е в подкрепа на човешкия живот. Отговорността ни е двойно по-голяма, защото приемаме пациенти не само от Бургас, а от цялата област. Сега тече преструктуриране на бургаски лечебни заведения. УМБАЛ тази седмица ще стигне до 50 процента от капацитета си за ковид лечение. Останалите ще са на 30%. Призовавам за спазване на мерките и отговорност. Вярвам във всички бургазлии, както и че ще се справим успешно с тази световна беда„, каза кметът на съветниците.

В докладната записка на кмета се посочва още, че от началото на епидемията противоепидемичните дейности са насочени в изпълнение на няколко основни вида дейности – извършване на дезинфекция /на автобуси и спирки, на детски и спортни площадки, улици, мобилни мивки, диспенсъри и др./, осигуряване на защитно облекло и лични предпазни средства на лекарите на първа линия, осигуряване на тестове за изследване, на апаратура за обезпечаване лечението на пациенти с Ковид и създаване на Общински социален фонд COVID-19 за финансово подпомагане разходите за храна и медикаменти на нуждаещи се граждани.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви