Костидан Ангелов
Костадин Ангелов

Удължават срока на обявената на извънредната епидемична обстановка до края на месец март 2021. Новината съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг в Министерския съвет.

„Аз няма да бъда министърът, който ще предаде усилията. Разумът и сърцето ми казва, че са нужни да предприемат нови мерки, които да скъсат веригата на заразата. Днес предложих тези мерки на премиера и на коалиционните партньори и да влязат от петък, 27 ноември. Мерките ще бъдат обсъдени на МС и ще вземем решение за тях“, изтъкна проф. Ангелов.

Преустановяват се стажове и практики във всички университети, всички форми на извънкласни дейности, преустановяват се всякакви вид спортни мероприятия, семинари, конкурси, конгреси и други мероприятия, преустановяване работата на заведения и сладкарници като могат да работят само по доставка на домовете, преустановяване работата на моловете с изключение на аптеки, банки, застрахователи, преустановява се организирането на вътрешни и външни екскурзии.

Не налагаме локдаун, а вярваме, че заедно ще го наложим. Така всеки един от вас ще стане лекар, медицинска сестра и герои в домовете си. Дори и да мислим различно, да се страхуваме за доходите си, трябва да запазим сънародниците. Само здравите и живи хора могат да вдигнат държава и няколко седмици дисциплина ще са равни на хиляди спасени животи, категоричен бе здравният министър.

Ако мерките се спазват, ще имаме резултат след 21 дни, за да имаме спокойни и светли празници, подчерта проф. Ангелов. Според него колкото и да е подготвена една система, не може да издържи. Няма да издържат лекарите и сестрите ни, предупреди той.

Най-важното е опазването на живота на хората и съм готов да поема всяка отговорност и риск. Не можем да си позволим да губим живота на млади хора, на възрастни, на лекари и на учители. Сега е време, докато спазваме дистанция да се държим един за друг, техните близки за болни, категоричен бе здравният министър.

Държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев отчете, че към 23 ноември 14-дневната заболеваемост надхвърля 250 на 100 000 население в 86% от държавните в ЕС. Има четири страни, които са изключение и са под тази цифра. България се нарежда на 11 място в ЕС по заболеваемост.

6 КОМЕНТАРИ

    • И това го казва човек,който е на добре и сигурно платена държавна хранилка.Аз съм съгласен, но и неговите доходи да се прекратят,а не като генерала да си почива в Гърция!*

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви