Автомобил за
Автомобил за "специални" хора

Според формата и размера на купето при всеки автомобил, а така също и в зависимост от неговите възможности превозните средства се разграничават на следните типове автомобили.

Кабриолет /Convertible/
Кабриолетът /на снимката горе/ е

автомобил с каросерия с различни стилове, която може да се конвертира от открит в закрит вариант.

Дизайните на покривите варират в широки граници. Дизайните на покрива са се развили в широки граници и търпят непрекъснато развитие. Най-ранните модели са с разглобяеми покриви, които се свалят. Съвременните покриви са сгъваеми и се сгъват или във вдлъбатина зад задните седалки или в багажника на автомобила. Покривите са изработени от меки или твърди материали и могат да се задвижват ръчно или автоматично. Меките покриви са изработени от винил или текстилни материали, а твърдите от стомана, алуминий, пластмаса и др.

Кабриолетите с твърд покрив понякога се наричат купе-кабриолет. Друга разновидност на Кабриолета е Рoadster /Роудстър/-а. Tой е открит двуместен автомобил със спортно управление.

Лимузина /Limousine/

Това са луксозни седани, особено такива с удължена колесна база. Шасито на лимузината може да бъде удължено от производителя или от независима работилница. Основните цветове, в които са боядисани са черно и бяло. Те обикновено се управляват от професионални шофьори. Лимузините се предлагат със или без стъкло между пътниците и шофьора.

SUV /Sport Utility Vehicle/

Това е средно голямо превозно средство, подобно на комби обикновено са оборудвани с четири задвижващи колела и имат възможност да се движат както по пътища така и извън пътищата. Най-често те споделят една и съща платформа с пикапите. Терминът SUV не се използва във всички страни, използват се също термините „off-road vehicle”, „four-wheel drive” /4WD/, „four-by-four” /4×4/ или просто името на марката. Не всички SUV – ове имат четири задвижващи колела, а също така и не всички автомобили с 4 задвижващи колела са такива.

Въпреки, че някой SUV – ове имат off-road възможности, те често имат второстепенна роля и до голяма степен тези автомобили се използват по улиците.

Търсените през 90-те SUV-ове, разработени на платформата на пикапи постепенно намалява и постепенно се измества към CUV – ове /Crossover/, които използват платформата на автомобили, които са по-компактни и по-икономични.

Кросоувър /CUV: Crossover Utility Vehicle/

Crossover-ът е превозно средство, произведено на платформата на лек автомобил и по-точно на комби или хечбек.

Конструкцията на Crossover-а съчетава характеристики от SUV, като висока стойка, високо място за сядане, висок клиренс и задвижване на четирите колела с характеристиките на един лек автомобил, независимо задно окачване, икономия на гориво и изполването му като лек автомобил.

Crossover-ът взаимства от комбито и хечбека двуобемния дизайн на купето,

с една обща част за пътниците и товарите. Товарният обем се регулира според нуждите за сметка на сгъващите се седалки, осигурява се и достъп от задно разположена трета или съответно пета врата. Crossover автомобилите имат слаби off-road възможности ако въобще имат такива.

Миниван

Миниванът е товарно или пътническо превозно средство, предназначено за лична употреба. Те обикновено са двуобемни, проектирани за максимален вътрешен обем, като размер са по-високи от седаните, хечбеците и комбито.

Минивановете се предлагат като многофункционални автомобили multi-purpose vehicles (MPVs) или полезни автомобили multi-utility vehicles (MUVs). В Европа многофункционални автомобили multi-purpose vehicles (MPVs) описват общ тип превозни средства без значение от неговия размер. Размера се определя от допълнителна характеристика към наименованието. Например мини MPV, компактен MPV , които се произвеждат на базата на малките семейни автомобили и голям MPV, произвеждан съответно на базата на големите семейни автомобили.

Пикап /Pickup truck/

Пикапът е лекотоварно моторно превозно средство с отворена задна част за товари, то е изградено като умалена версия на двуосен камион.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви