В мемоарната си книга „Обетована земя“ експрезидентът на САЩ Барак Обама описва с критичен поглед руския държавен глава Владимир Путин и налагания от него модел на управление. По думите му, Путин е поставил жаждата за власт над съвестта, а руското правителство прилича на престъпен синдикат, посочва „Свободна Европа.

В първия том на книгата, която излезе на 17 ноември, Обама сравнява руския президент с корумпираните политически босове, управлявали Чикаго в края на ХІХ и началото на ХХ век. Той пише, че за такива хора подкупите и незаконното покровителство представляват легитимни инструменти.

„В такъв свят липсата на скрупули, презрението към всякакви високи стремежи извън натрупването на власт, не се смятат за недостатъци“, пише 44-ият президент на САЩ.

Той посочва, че Путин, който управлява Русия през последните две десетилетия като президент или като министър-председател, е формирал страната си такава, че да се боят от нея, но не да й подражават – „малко граждани на развиващите се страни биха черпили от Москва вдъхновение, ако изобщо има такива“.

В книгата Обама споделя и своите впечатления от Путин при първата им среща през юли 2009 г., състояла се в негова вила край Москва – тогава той е премиер, а президент е Дмитрий Медведев. Експрезидентът на САЩ описва Владимир Путин като „физически невзрачен, нисък и компактен, с телосложение на борец“. Той отбелязва и старанието на Путин да гради мачовски образ, като се снима на кон с голи гърди, правейки това „с претенциозността на тийнейджър в Instagram“.

На тази първа среща руският лидер започва „анимиран и, както изглеждаше, безкраен монолог“, изреждайки всички ситуации, в които Москва се е засегнала от действия на американската страна, включително разширяването на НАТО и войната в Ирак.

Същевременно Обама пише с добро чувство за Дмитрий Медведев, който също присъства на срещата. „Забелязах известна иронична дистанцираност в изказа му, сякаш искаше да знам, че всъщност не вярва във всичко, което казва.“ – спомня си 44-ият президент.

Той пише, че е усетил намерението на Путин да се върне на президентския пост през 2012 г., наблюдавайки реакцията му на решението на Медведев през март 2011 г. да се въздържи при гласуването в ООН за употреба на военна сила в Либия.

По думите на Обама е „немислимо“ Путин, който упражнява истинската власт в Русия, да не подкрепи Медведев. „Путин сякаш реши умишлено да злепостави Медведев – знак, че трябваше да допусна, че Путин планира официално да поеме отново юздите на Русия.“ – пояснява експрезидентът.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви