От кога съществуват преди и след новата ера
От кога съществуват преди и след новата ера

Кога е въведено разделението преди и след Новата ера? Кой го е направил и каква причината? Отговаряме веднага – Дионисий Малки. Той е римски абат, скит по произход, тоест от Добруджа, наше момче. През 525 година се случва. Но, разбира се, историята е много по-интересна от този отговор.

Папа Йоан I възлага на Дионисий да състави пасхална таблица, тоест да въведе Великден в следващия период от 100 години напред. Предишната таблица на Кирил Александрийски изтича през 531 година, а знаете, че Великден не е на една и съща дата всяка година. Необходимо и изчисление, което обикновеният вярващ няма нужда специално да прави. Неговите духовни пастири ще му кажат кога е.

Запретва значи малките си ръкави Дионисий Малки и започва да смята. Но преди да започне, му хрумва идея. Защо да се използва старото летоброене, което Кирил Александрийски е ползвал и което се нарича Диоклецианова ера или Ера на мъчениците? По него е 247 година, като за начало е взето управлението на Диоклециан и неговите гонения. Няма никакъв смисъл да продължава да се акцентира върху гонителя, по-добре да се използва за отправна точка инкарнацията на нашия господ бог Исус Христос. Дали идеята за промяна е на Дионисий Малки или папата му я подсказва, вече няма значение.

Той решава да използва инкарнацията за отправна точка и на нейна база да направи летоброенето.

Има и още една причина. Според стария календар, за годините от сътворението насам и Исус е роден през 5 500 година от създаването на света. А през 6 000 година светът свършва, което означава, че 500 години след рождението хората чакат края. Представете си как го чакат. То ние, дето сме модерни, уж интелигентни хора, се вързахме на маите, та VI век как е било?

Обаче 500 години вече са минали. Даже и отгоре. И това причинява известна нервност. Какво става с този край на света? Ще идва ли, няма ли да идва? Второто пришествие отлага ли се? Необходимо е ново изчисление. И Дионисий го прави, като изчислява, че светът ще свърши 2000 година след инкарнацията. Тоест прехвърля ни топката директно на нас и евентуалния край през 2000 година. Ей така го прави, да му се махне от главата.

Два пъти споменахме думата инкарнация.

Не е ясно какво е имал предвид Дионисий – рождение или зачатие,

понеже при старите автори инкарнация значи ту едното, ту другото. Освен това той определя година първа на базата на евангелията, а там не се работи с конкретни дати. Така че нещата не са много точни. Ето това е причината днес да се смята, че Исус е роден няколко години преди Новата ера. Тоест преди рождението на Исус, дори преди зачатието му. Но не му е било никак лесно на Дионисий в сметките, а и никой не му е придирял много, детайлите са били подробност. И така през 525 година той прави таблицата, която ще започне от 531 година, така че няколко години хем има нова система, хем никой не знае за нея.

Два века и половина по-късно, в края на VII и началото на VIII век новата датировка започва да се ползва по-широко благодарение най-вече на англосаксонският летописец Беда Достопочтени (672 – 735 година).

Той се позовава на изчисленията на Дионисий Малки в своето съчинение “Световна хроника или шестте ери на света”.

Именно от Беда Достопочтени тръгва традицията събитията, случили се преди раждането на Христос (преди новата ера), да се отчитат в обратна последователност.

Постепенно цяла Европа, а от там и по целия свят, се възприема този начин на летоброене, съобразен с рождената година на Христос.

Всъщност и след това нововъведението не става повсеместно. Едва от 800 година започват да се използва по-широко – преди Христа и след него. Вододелът е anno domini, но и до XV век има църкви, които не го спазват, а си мерят времето по управленски години. Например Испанската ера се е мерила спрямо Цезар до XV век.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви