Кръчмарите искат още отстъпки
Кръчмарите искат още отстъпки

Да се премахнат клаузите за задължително запазване на персонала при получаване на подкрепа по програмата за запазване на служителите, позната като схемата 60/40, искат кръчмарите

В позиция Сдружението на заведенията в България до премиера Бойко Борисов настоява ресторантите да могат да уволняват при неспазване на служебните задължения, но да задържат получената за освободения работник сума. Организацията продължава да настоява за изплащане на 80% от заплатата по осигурителен доход на заетите и самонаетите в затворените нощни заведения, като държавата поема на 100% осигуровките.

Сред останалите искания на бранша е въвеждане на мораториум върху кредитите на бизнеса, самоосигуряващите се и служителите в предприятията до 1 септември 2021 г.

Настояват още и за спиране или опростяване на лихвите върху задълженията към бюджета, натрупани за периода март-декември 2020 г., както и за разсрочване на задълженията към бюджета, натрупани след 13 март 2020 г.

Заведенията искат компенсиране на 20% от оборота на заведението на база периода/месеца от 2019 г, отговарящ на периода/месеца, в който бизнесът е затворен със заповед през настоящата година

За фирмите, които не са упражнявали дейност през 2019 г., да се взима като база оборотът от месец октомври 2020 г., умножен по коефициент 1,2 (заради липсващите работни дни в края на месеца), се казва още в писмото. Освен всичко това настояват и за разсрочване или преизчисляване на такса смет във връзка с липса на реализирана такава за отраслите, които са били затворени.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви