Автомобил - тип седан
Автомобил - тип седан

Според формата и размера на купето на всеки автомобил, а така също и в зависимост от неговите възможности, превозните средства се разграничават на следните типове автомобили.

Седан /Sedan/
Това е автомобил /на снимката горе/ с триобемна конфигурация или двигателя пътниците и товарите са разположени в три различни отделения. Товарното отделение обикновено е в задната част с изключение на някой модели със задно разположен двигател. Седанът по правило разполага с 4 врати, като има и редки изключения с 2 врати и 4 или повече седалки. Покривът е твърд и равен без скосяване към задното стъкло. В исторически план седан са се наричали напълно затворени автомобили.

Хечбек /Hatchback/


Автомобил с двуобемна каросерия, включваща пътници и товари, с достъпност чрез задната трета или пета врата, една от отличителните му функции са сгъваемите задни седалки, за да даде възможност за гъвкавост в рамките на споделения между товари и пътници обем. Като форма на корпуса на автомобила Хечбекът се появява през 30-те години на 20 век. Сега се използва в широка гама от автомобили от супермалки до среден клас.

Лифтбек /Liftback/


Разновидност е на Хечбека, която включва също обща за пътниците и товарите каросерия, достъпна чрез задна трета или пета врата. В сравнение с Хечбека задната част, която се отваря е по-наклонената и по-дълга. Формата на каросерията визуално напомня тази на седан. Наименованието не се използва във всички страни, а тези купета са познати като хечбек.

Комби /Station Wagon/

Комбито е автомобил с подобна на седан каросерия с удължен равен покрив,

със споделен обем за пътници и товар и с достъп до товара от задно разположена трета или пета врата. Споделянето на обема за пътници или товари е с цел гъвкавост на интериора, за да отдаде приоритет на пътниците или товара според нуждите. Производителите от маркетингови съображения определят комбитата с различни наименования Estate (Mercedes-Benz), Avant (Audi), Touring (BMW), Break (Citroen), Kombi или Variant (Volkswagen и Saab), Sports Tourer (Opel).

Общото между комбито и хечбека е двуобемната конфигурация със споделен обем за пътници и/или товари и достъп до товарите от задна врата. При комбито са приоритет товарния и пътническия обем на автомобила. От гледна точка на местата на пътниците хечбека разполага с от 2 до пет места разположени в до два реда седалки докато комбито предлага до 7 места разположени в до 3 реда седалки.

Купе /Coupe/


Под купе обикновенно се разбира автомобил с фиксиран, твърд покрив и 2 врати. Но някой производители произвеждат модели с 3 или 4 врати, които също се характеризират като купета. Класическите купета са спортни коли с твърд покрив с подобна на седан каросерия и намалени размери. Предлаганото място обикновено е за двама човека с малки и неудобни седалки на втория ред.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви