Легенди и митове за автомобилите
Легенди и митове за автомобилите

Не всеки собственик на автомобил има познанията на автомобилен механик и това е напълно в реда на нещата. За съжаление, все още има много безскрупулни дилъри и „майстори“, които се възползват от незнанието на човека, за да изкарат пари. Това става, като го карат да плаща за предполагаеми проблеми, които не съществуват. Дори интернет, където може да се намери всякакво информация, не помага за подобряване на положението. Факт е, че в някои от появилите се през години легенди и митове се основават на някаква истина, но времената се промениха.

Технологиите отстраниха много от натрупани проблеми и би трябвало повечето от тези твърдения да бъдат отхвърлени. Факт е обаче, че все още много хора, които вярват в тях, без дори да се замислят.

Бензинът с по-висок октан подобрява производителността

Eдна от често срещаните легенди,

която кара мнозина да смятат, че по-скъпият заради по-високия си октан бензин ще увеличи производителността на автомобила им. Разликата между A98 и A95, например, е само три октана, така че не е ясно какво точно ще се промени. Още повече, че по-скъпият бензин е предназначен за луксозни автомобили и от сипването му в масов модел няма да има никакъв ефект. Просто не си струва да се заплаща повече за почти никаква разлика.

Автомобилите са инвестиция
Една от най-големите грешки, които може да направи нов собственик на автомобил, е да си помисли, че ще той ще му служи за цял живот. В един момент ще се стигне до раздяла (най-често продажба), при която собственикът във всички случаи ще бъде на загуба. Дори най-добрите суперколи (не говорим за класически автомобил, които не се карат) се обезценяват с времето, още повече при излизането на нов модел. Добавете разходите за ремонти и застраховки и ще разбере, защо няма как един автомобил да донесе печалба.

Muscle-cars не завиват
Феновете на този тип автомобили явно си спомнят класическите модели от преди повече от половин век, които наистина имаха проблеми с управлението в завой, тъй като големите V8 двигатели и тежкото окачване играеха своята роля. При съвременните коли от този клас обаче технологиите са толкова напреднали, че те превъзхождат дори някои суперавтомобили и се справят отлично в завой.

Необходими са постоянни настройки на двигателя
Поддържането на автомобила винаги е добра идея, но от постоянното му каране в сервиз за нови настройки печели единствено… сервизът. Повечето съвременни машини сами се приспособяват към малките проблеми и непрекъснатото бърникане в двигателите им не е добра идея. Това се отнася дори за класическите автомобили.

Технологиите компенсират лошия шофьор                                                        Възходът на технологиите, включително и появата на системи за автономно движение, е нещо чудесно.

Но това ражда една от новите легенди.

За съжаление, това понякога дава фалшиво усещане за сигурност на човека зад волана и така отслабва неговото внимание. Дори най-добрите сензори понякога не откриват препятствие на пътя, освен това те не могат да се адаптират към условията навън. А понякога дори секунда е достатъчна, за да се стигне до сериозен инцидент.

Колкото по-голям е двигателят, толкова е по-мощен
„По-голямото винаги е по-добро“, е твърдение, което понякога е грешно. Това включва и двигателя на автомобила, тъй като много от начинаещите водачи смятат, че ако имат V8 мотор на разположение, ще бъдат по-бързи на пътя. Те дори не се замислят, че с някои настройки V6 двигателят може да произведе повече мощност. Съответно, размерът на мотора не определя конските сили.

Маслото трябва да се сменя на всеки 10 000 километра
Всеки път, когато някой собственик на автомобил влезе за смяна на масло, обикновено му се издава стикер. В него е посочена дата на смяната и километрите на колата. И съответно се указва следващо посещение за същата процедура да бъде след определен пробег – най-често той е 10 000 км. И хората се притесняват, превишаването на тази граница уврежда колата. В случая, всичко зависи от конкретното превозно средство, като има коли, които могат да изминат и 15 000 км.

По-големите коли са по-безопасни
Ключов тласък на продажбите на SUV-модели дадоха

хората, които мислят, че по-големият автомобил е по-безопасен.

Съответно, при катастрофа с него пораженията за хората в салона ще бъдат по-малки. Ако мислите, че тове е една от следващите легенди, така е. Статистиката обаче показва, че голямата кола има нужда от повече спирачен път, което я повишава вероятността от сблъсък. Към това може да се добави и факта, че големите автомобили нямат допълнителна защита при преобръщане.

Акумулаторът се зарежда напълно, след като веднъж е изтощен
Повечето шофьори са попадали в ситуация, при която се опитват да стартират двигателя, само за да установят, че акумулаторът е мъртъв. Колата пали с бутане или теглене и водачът решава, че след като поработи известно време, моторът ще зареди батерията напълно.
В действителност, когато акумулаторът се изтощи, това е краят. Дори пълното му зареждане само ще забави неизбежното. Просто е нужна нова батерия.

Всяка стара кола може да бъде възстановена
Много телевизии излъчат предавания, в които едва напълно изгнила кола се взима от сметището и с малко (или повече) труд и усилия става като нова. И това са телевизионни легенди. Реалността обаче е друга – работата по реставрацията често отнема години заради намирането на правилните части и материали. Дори един автомобил да бъде направен така, че да изглежда като нов, повечето щети по него няма как да бъдат отстранени напълно. За съжаление, някои коли просто трябва да останат боклуци.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви