Жената гледа колата! Ма, верно ли, бе?!
Жената гледа колата! Ма, верно ли, бе?!

Мъжете, които карат скъпи коли, са осезаемо по-привлекателни за нежния пол. Тоест, жената не се интересува от благия ви характер, и двете ви магистратури. Повече я интересува дали карате мерцедес или Фиеста. Естествено, това трудно може да се нарече откритие. Но пък за сметка на това най-после е доказано научно благодарение на две мащабни проучвания.

Първото бе извършено още преди години от психолози от Кардифския университет във Великобритания. Екипът е провел теста си върху стотина жени на възраст между 21 и 40 години. Показвани са им в разбъркан ред снимки на едни и същи мъже, седящи в малолитражен Ford Fiesta и в свръхлуксозно Bentley Continental. В огромното мнозинство от случаите дамите давали доста по-висока оценка на снимката на мъжа зад волана на Bentley.

И колко са различни мъжът и жената

Групата на доктор Майкъл Дън е провела и обратното проучване – с мъже, на които са показвани женски снимки. Както може да се очаква, то е дало противоположен резултат – 99 на сто от мъжете са се вълнували повече от фигурата и лицето на жената, отколкото от това каква кола кара тя.

Второто проучване, надграждащо това на Дън, бе завършено съвсем наскоро от учени от два канадски университета. Използвайки по-широка тестова група от жени между 20- и 40-годишна възраст, те напълно потвърдиха резултатите на колегите си. „Жените се фокусират върху неща като благосъстояние и социален статус, защото, ако мъжът ги притежава, той ще е в по-добра позиция да осигури здраво потомство“, твърди д-р Нури Ахмед, съавтор на изследването.

При над половината изследвани всъщност скъпият автомобил компенсира напълно неща като напредналата възраст на мъжа, оредяващата коса и недотам атлетичната фигура. „Това е инстинктивен еволюционен механизъм, а не някаква пресметливост и алчност“, подчертава д-р Ахмед.

Не ни е работа да коментираме подобни изследвания. Защото, както и да го завъртим, накрая все ще си удря на сексизъм. Но, ако д-р Ахмед е прав, жената подлежи да „инстиктивен еволюционен механизъм“, докато мъжът си остава примат. Само ще добавим, че жените еволюират и относно вили, къщи и банкови сметки. Ако ни разбирате правилно.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви