Нощ на учените
Присъединете се към нощта на учените

Европейската нощ на учените е ежегодно събитие, осъществявано в рамките на  проект по програма Хоризонт 2020. Основна цел на събитието е да засили обществената осведоменост и интереса към науката и иновациите, да открои мястото и  влиянието на науката в обществения живот и да привлече млади таланти към науката и  кариерата на учения.

През 2020 г. Европейската нощ на учените се провежда на 27 ноември – два месеца по-късно от обичайната ѝ дата в края на септември. Поради епидемичната обстановка в страната събитията ще бъдат предимно онлайн и ще се излъчват свободно.

Организаторите в Бургас са избрали два акцента в програмата си за 27 ноември – екология и информационни технологии. В първата част ще бъде представено „Какво е да си еколог?“ и защо това образователно и научно направление продължава да е толкова актуално. Във втората част ще бъдат представени и наградени най-атрактивните разработки от виртуалното състезание „Моят чатбот“.

В рамките на програмата ще се направи и кратко обобщение на всички събития, които предхождаха Европейската нощ на учените в Бургас – форум „Информационните и креативни технологии в помощ на туристическия сектор във време на КОВИД-19“, „Ден на младия учен в БТУ“, „Роботилница“ и дейностите от проект УНИТе.

Бургаският технически университет „Проф. д-р Асен Златаров“ е член на консорциума от университети и изследователски институти, обединени в общ проект К-ТРИО 4.

Традиционно той е в основата на организацията на Европейската нощ на учените в 6 български града – Бургас, Варна,  Пловдив, Русе, София и Стара Загора. Проектът предоставя на българските граждани  възможност за участие в различни инициативи, като ги прави съпричастни към  иновативни научни постижения и творчески таланти на учените.

EВРОПЕЙСКА НОЩ НА УЧЕНИТЕ – БУРГАС

Университет „Проф. д-р Асен Златаров“

27 ноември 2020

ПРОГРАМА

Час 27 ноември 2020 Място на провеждане
14:00 – 14:30 ч. Откриване на Европейската нощ на учените в Бургас.

 

Приветствие към участниците

 

Представяне на инициативите, предхождащи Европейската нощ на учените в Бургас – форум „Информационните и креативни технологии в помощ на туристическия сектор във време на КОВИД-19“, „Ден на младия учен в БТУ“ и „Роботилница“

 

Онлайн стрийминг
14.30 – 15.30 ч. Преглед на виртуалните презентации:

 

1.       „Езерата като изчерпаем ресурс“ – ас. Стела Найденова

 

2.       „Какво е да си еколог?“ – дейности на студентите от катедра „Екология и опазване на околната среда“ – доц. д-р Александър Димитров – Ръководител катедра

 

3.       „Микрополимери по Българското Черноморско крайбрежие“ – Виолета Желева и Красимир Гяуров, студенти от специалност Екология и опазване на околната среда

Онлайн стрийминг
15.30 – 16.30 ч.

 

 „МОЯТ ЧАТБОТ“ – представяне с видеа на 10-те финалисти Онлайн стрийминг

 

Университет „Проф. д-р Асен Златаров“

16.30 – 17.00 ч. Оповестяване на победителите в състезанието и награждаване Онлайн стрийминг

 

Университет „Проф. д-р Асен Златаров“

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви