Лекар

3 519 са положителните ПСР теста от направените 7 934 към 00.00 ч. на 17 ноември, сочат данните на ЕИП. Това са 44.35% от общия брой. В област Бургас са потвърдени 147 или общо досега 4 270

За цялата страна са потвърдени 101 770 случая, като октавните са 69 171.

Много са хората, настанени в болници, оздравелите, но и починалите

Хоспитализирани са 5 353-ма, от които в интензивни отделения са 288. Броят на оздравелите е 30 317, като за последното денонощие от тях са 942-ма души.

За съжаление е трицифрен броят на починалите с К-19 – те са 152-ма, общо към момента са 2 282-ма.

С над 50 потвърдени случая по области са:

Благоевград – 224, Бургас – 147, Варна – 124, Велико Търново – 74, Враца – 98, Габрово – 108, Добрич – 50, Кюстендил – 132, Пазарджик – 73, Перник – 66, Плевен – 85, Пловдив – 311, Русе – 167, Силистра – 96, София – 75, София /столица/ – 1 163, Стара Загора – 134, Хасково – 73, Шумен – 108.

Най-малко за денонощието има в област Ямбол – 7 случая. А към момента областта с най-малко потвърдени случая е Видин – 761.

Джипитата още не могат да дават направления за ПСР тест

Още в началото на октомври беше взето решение общопрактикуващите лекари да имат право да издават направления за изследване с PCR на техни пациенти, за които имат съмнение, че са болни от COVID-19. Това беше широко прокламирано в медиите не само от Министерството на здравеопазнането и от НОЩ. Всичко трябваше да става по строги критерии, изготвени от Българския лекарски съюз, Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

Личните лекари трябваше вече да могат могат да издават направление за ПСР тест за Ковид-19 при наличие на поне пет симптома у пациент

Такова беше предложението на Здравната каса за проект на договор за изменение на Националния рамков договор 2020-2022 г., изпратено до Българския лекарски съюз.

Електронно направление вече трябваше да може да бъде изпращано от личния лекар до Националната здравна информационна система, а от системата да си генерира уникален код на направлението.

Макар срокът, даден от здравния министър, да беше 7-ми ноември, все още личните лекари нямат право да издават направления за ПСР тестове

Като причини се сочат: липсата на критерии за издаване на направление; мнението на общопрактикуващи лекари, че са по-подходящи и по-евнити антигенните тестове. Засега предложението на НЗОК личните лекари да насочват пациентите към тест при поне 5 симптома е неприложимо, твърдят лекарите. Има и ново предложение на лекарите – пациентите да имат два от общо 12 симптома, сред които температура, кашлица, задух, отпадналост, гадене.

От Здравната каса твърдят, че имат готовност за заплащане на тестовете с направление от личен лекар. Но няма „зелена светлина“ това да се случи. Поради тази причина вече назряват конфликти между пациенти и лични лекари.

Обещанието на Здравното министерство това да стане и от 7-ми ноември не се случи и здравният министър измести датата на обещанието си за 15 ноември. Тъй като 15 ноември беше в неделя, това би трябвало да се случи в понеделник – 16 ноември.

Но и след уикенда личните лекари все още нямат право да издават направления за ПСР тестове, показа репортеска проверка в Бургас

Това поредно увиснало във въздуха обещание означава едно единствено нещо, че причина е липсата на готовност на системата, а докато това се случи топката остава в ръцете на личните лекари. Дали пък целта не е сами да си плащаме ПСР тест?…

Докато у нас чакаме зелена светлина джипитата да могат да издават направления за ПСР тест, навън вече обобщиха мерките в България в борбата срещу коронавируса с една дума. Вижте коя е тя ТУК

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви