Болардите са контролируеми електромеханични устройства, които най-често изглеждат като потъващи цилиндри. Използването им за ограничаване на автомобилното движение и паркиране в пешеходни зони е широко разпространена практика в европейските градове и по света. Община Бургас също има намерение да започне по-масовото им използване от 1 януари. За начало са предвидени няколко зони на града:

1. Ул. „Възраждане“, в частта между ул. „Шипка“ и ул. „Богориди“;

2. Ул. „Софроний“, в частта между ул. „Цар Симеон I“ и ул. „Богориди“;

3. От пресечката на ул. „Александровска“ с бул. „Иван Вазов“ – цялата;

4. Пешеходна и велоалея след паркинг „Северен плаж“ до Бургаски солници;

5. Ул. „П. Яворов“ – в частта от №6 до ул. „Богориди“;

6. Пресечката на ул. „24-ти черноморски пехотен полк“ с пешеходна алея до детска градина „Златна рибка;

7. Пресечката на бул. „Демокрация“ с алеята от „Приморски парк“, водеща към „Духтевата къща“.

На две от изброените места вече има монтирани боларди – на алеята към Духтевата къща (на снимките) и на велоалеята към Солниците. Пешеходци, велосипедисти и водачи на МПС свикнаха с тях, съобразяват се и виждат тяхната полезност.

Очакванията са да се регулира „пренасищането“ на ЦГЧ с автомобили и освобождаването на безопасни зони за движение на пешеходци, да се избегне паркиране, което до голяма степен ограничава и затруднява движението на пешеходците в района.

Ако местният парламент одобри монтирането на още боларди, е предвидено време за достъп и обслужване на търговските обекти в съответните зони, тъй като целта не е да се пречи на бизнеса.

Опитът от прилагане на такава система в други населени места сочи, че тя осигурява безопасен и ефективен начин за регулация в участъците, в които е установен засилен автомобилен и пешеходен трафик.

Чрез контролирания достъп ще се осигури свободен достъп на МПС на живущите в тези зони и възможност за обслужване на търговски обекти в не толкова натоварен предварително определен интервал от време в ранните часове на деня.

Предвижда се за ЦГЧ ограничението да е във времевия интервал от 10:00 часа преди обед до 6:00 часа на следващата сутрин за всеки ден от седмицата без изключение, включително на национални празници, чествания и други, а в пешеходни зони като алеята от паркинг „Северен плаж“ до Бургаски солници да е постоянно.

Изключения се предвиждат за автомобили на МВР, Пожарна безопасност, линейки и автомобили, обслужващи системата „Боларди“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви