Червенка
Скоро там ще има канализация

Изграждане на канализация във вилна зона Червенка и южния склон на Буджака са включени в големия проект на ВиК, съобщи за Burgasnews кметът на община Созопол Тихомира Янакиев.  Двете местности ще бъдат включени към централната канализационна система. Общата стойност на проекта е 13 млн. лв. Предполага се, че двата проекта ще бъдат завършени до 2023г.

Нос Червенка е защитена територия от категорията природна забележителност. Обявена е през 1973 г. с предмет на защита уникалните скални образувания там.

На това място съществува от години вилна зона. Та се разраства непрекъснато с реституцията на земите на жителите на Черноморец. През последните 20 години там бяха построени десетки големи къщи, които напомнят на квартал в Холивуд. Само че, със септични ями.

Липсата на канализация и обещанията на предишното управление на община Созопол такава да бъде изградена е една от причините там да не се строят и нормални пътища. Очакването да се копае за канал спира желанието за асфалтиране.

Черноморци са чували много обещания за канализация в Червенка

Строежът на водопровод е бил в намеренията на община Созопол още през 2007г. Той е бил включен в бюджета на общината, но така и не се е случил.  Според местните, бившият кмет Панайот Рейзи е заявявал неведнъж, че там има само вили на хора, които не живеят постоянно в Черноморец и понеже не са гласоподаватели, не го интересуват.

Според доклад на РИОСВ от преди няколко години,  основен замърсител на водите в зоната за къпане в залива е канализацията на гр.Черноморец и най-вече канализацията и съоръженията за пречистване на отпадъчни води от сградите на вилна зона „Червенка”.  Там, където има канализация в града, тя  вече  е заустена в пречиствателната станция на Созопол.

Проблемите са създадени поради голямото строителство, което е извършено през последните години, без да има съответното изграждане на канализация и възможности за пречистване на водите, смятат инспекторите на РИОСВ.

При дъждовно време водата от прилежащите терени, която не попада в дъждовната канализация на в.з.Червенка, се стича свободно към плажната ивица и зоната за къпане, пише още в доклада.

С построяването на нормална канализация в зоната, тези проблеми ще отпаднат.

Един от най-големите договори във водния сектор бе подписан на 16 юни тази година от управителя на „ВиК – Бургас“ Ганчо Тенев и екоминистъра Емил Димитров. Той е за рекордните 459.3 млн. лв., от които безвъзмездното финансиране е 323.7 млн. лв.

Местната асоциация „Водоснабдяване и канализация“ кандидатства по оперативна програма „Околна среда“ през април 2019 г. – в последния възможен момент преди крайния срок.

Инвестицията няма да е само в областния център, а и в други 12 агломерации – Несебър, Поморие, Созопол, Приморско, Обзор, Айтос, Карнобат, Царево, Китен, Черноморец, Сарафово и Лозенец.

В рамките на проекта ще се изгради нова пречиствателна станция за отпадни води – в Карнобат, както и ще се изпълни peĸoнcтpyĸция нa вече изградените пpeчиcтвaтeлни cтaнции в Бypгac, в кв. „Меден рудник“ и в Обзор. Освен това ще се изпълни реконструкция на две станции за питейни води – Камчия и Ясна Поляна, които работят към едноименните язовири в общини Поморие и Приморско.

Проектът предвижда реконструкция на 158 км водопроводна и 22 км канализационна мрежа, както и изграждане на близо 7 км нова водопроводна и 73 км канализационна мрежа.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви