Българските спортни клубове ще се радват на солиден бюджет за следващата година. Увеличението ще е към 7 милиона, като сумата е рекордна в историята на родния спорт. Това е политиката на държавата в следващите години, съобщи министърът на спорта Красен Кралев. В интервю за предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ той поясни, че вниманието е насочено към клубовете – най-недофинансираната система в спорта.

„Над 15 милиона ще бъде увеличението. Голяма част от тях, към 6 милиона и половина ще отидат за финансиране на спортните клубове. От тук нататък ще насочим повече пари към спорните клубове, а това е най-недофинансираната система в спорта. До момента всички спортни клубове в страната, около 900, са си разпределяли сумата от 6 милиона и половина, сега ще разпределят 13 милиона. Смятаме, че това е правилното решение. Това е политиката ни в следващите години – да се дават повече пари на клубовете, защото там е мястото, където се работи с подрастващите и се работи за елитен и масов спорт“, каза Кралев.

Той поясни още, че повечето от българските федерации, особено елитните, са напълно задоволени откъм бюджет.

Кралев допълни, че за последните шест години са инвестирани над 16 милиона в обновяването на 64 спортни обекта. До края на годината ще се проведат обществени поръчки за още 7 милиона за 20 спортни обекта.

От тях са много стадиони, писти, закрити зали, зали по бокс, борба, вдигане на тежести. Освен това има над 30 милиона инвестирани в подобряване на инфраструктурата на двете държавни дружества, които менажират спортните бази. Той добави, че три милиона и половина лева ще отидат за инвестиране в училищната спортна инфраструктура.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви