Най-старият клуб по художествена гимнастика в Бургас отбеляза своя 30-годишен рожден ден. Спортната организация е учредена на 15 ноември 1990 година. Председател на е Ана Бошева, която пое щафетата от дългогодишния шеф Васил Стоянов. Сега той е почетен председател на клуба.

По повод юбилея, Българска федерация по художествена гимнастика поздрави колегите си от Бургас.

„Бъдете здрави, благословени и все така успешни“, е пожеланието от родната централа. Поздрави рождениците получиха и от колегите си от всички клубове в страната.

За своите привърженици и последователи СКХГ „Черноморец“ публикува оригинален плакат, в който накратко разказва за своята история.

„Спортен клуб по художествена гимнастика „Черноморец“ Бургас, който тази година празнува своя 30-годишен юбилей!

СКХГ „Черноморец“ е законен продължител на секцията по художествена гимнастика към ДФС (дружество за физкултура и спорт преди 1989г).

Официално е регистриран като самостоятелен спортен клуб „Черноморец“ на 15.11. 1990г. с председател Васил Стоянов.

В момента председател на клуба е г-жа Ана Бошева, а г-н Васил Стоянов е почетен председател на клуба!

Клубът работи с четири квалифицирани треньори, които са амбицирани, решителни и всеотдайни за постигането на високи спортни резултати – Соня Боева, Ана Бошева, Рада Вражева и Мария Калангерова. През годините клубът е създал републикански, европейски и световни шампиони – Христина Георгиева, Даниела Тодорова, Антоанета Станчева.

Пролетина Калчева е състезателката, представила клуба на Олимпиада – през 2000 г. в Сидни Австралия.

Медали: от Европейско – 8 златни медала, Световно първенство – 1 златен и 2 сребърни медала, Световна купа – 2 златни медала. И много републикански медали.( Медалите са спечелени през периода 1989г, 1990г. , 1991г., за участие в ансамбли девойки и жени).

Европейско първенство- Будапеща 2017г. отборно класиране на България – Бояна Гелова (ансамбъл девойки )- бронзов медал. През годините с най-добро представяне се открояват състезателките: Женина Трашлиева, Ева Балева, Полина Иванова, Станиела Йовчева, Стефани Кирякова.

Спортен клуб „Черноморец“ е клуб с традиции и поддържа високо ниво на професионализъм. Клубът има за цел не само да изгражда шампиони, но и да изгради всяко едно дете като личност, характер и стремеж за победи.

Поздравяваме всички деятели, треньори, балетни педагози, съдии и състезатели с 30-годишния юбилей!!!

Всички, които подкрепят и работят в този клуб и за всички тези, които са оставили следа с успехите си и са допринесли за развитието на клуба да бъде сред най-добрите в страната – Благодарим Ви!!!“.

Годишнината съвпадна с провеждането на традиционния турнир за Приз „Жулиета Шишманова“, който тази година заради пандемията се проведе в две части – на клубно ниво и Международен онлайн турнир. В онлайн надпреварата се състезаваха гимнастички от 9 държави, като всяко момиче изигра съчетанието си вкъщи. Общо 52 родни грации от 11 клуба участваха в турнира.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви