петък, 13-ти
петък, 13-ти

Все е било да се сещаме за суеверия на петък, 13-и, но тази година като се започна от март, та не ни е пуснало. Спомняте ли си – на 13 март, петък правителството за първи път обяви извънредното положение. И до днешния петък 13-и през ноември – все така. Слава Богу, това е последният каръшки ден през тази година.

Страхът от числото 13 се нарича трискайдекафобия, а от петък 13-и – параскевидекафобия или фригатрискаидекафобия.

Ако го кажете бързо три пъти, лошият късмет ще изчезне. Край Филаделфия даже има клиника „Фригатрискаидекафобия“ за лечение на този страх и на други фобии от суеверия като например страх от минаване под стълба, от счупване на огледало и от отваряне на чадър в стая.

Има най-малко 100 най-разпространени фобии сред хората.

Представете си – има фобии от малки пиленца, от интимни ласки, от мъже, от жени, от копчета за дрехи, от банани, от бради, от пъпове, от коса, от числата, от дъжд, от дебели хора, от дълги думи, от огради, от възглавници, от спане, от крака, от балони, от любов и дори страх от страха… И всичките имат едни дълги имена. Сигурно има и страх от имената на фобиите.

Тази година много разпространена е Мизофобията – натрапчив страх от всякаква мръсотия и микроорганизми, който често се свързва с обсесивно-компулсивното разстройство. Хората, страдащи от неян най-вече ще ги познаете по това, че буквално през минути мият ръцете си.

Сигурно сега ще добавят и специална коронафобия – с най-краткото име, но най-разпространената тази година. Или пък друга – страх от това, че те лъжат, че има коронавирус. Каквото и да е – все си е някакво психично разстройство.

Ако сме честни, трябва да си признаем, че всеки има някаква фобия.

Според лекарите, изброените по-горе са долу-горе рационални. Хората са ги изследвали и класифицирали. А повечето от тях са валидни и за много хора – страх от змии, паяци, хлебарки, инжекции, болести, височини.

Други са обясними – от зъболекари, от клоуни, тъмнина, гръмотевици, от неодобрение, от изоставяне, от самота.

Някои са направо смешни, ако не страдаш от тях, разбира се – от видри, от отражението си в огледалото, от гравитация, от предмети, които стоят от дясната ти страна, от брадички, от това, че фъстъченото масло може да залепне на небцето ти.

Има и доста нелепи – Aibohphobia – фобия от палиндроми. Това са думи или изрази, които се четат по един и същи начин от ляво надясно и от дясно на ляво. Като „Аз обичам мач и боза”. Самото наименование на тази фобия е също палиндром. Има хора, които се страхуват от сополи. Не ги е гнус, страхуват се. Не е уточнено дали само от чуждите, или и от своите.

А най- любимата е Ergophobia – от работа и от това да работиш. Познавам доста хора, които страдат от това. А ние, работливите простаци, ги наричаме мързеливи. А хората си имали фобия.

Връщам се към фобията, която вероятно ще се появи в научните списания тази година – коронафобията или фобията от това, че ни лъжат, че има коронавирус.

За мнозина поведението, произтичащо от суеверие, дава усещане за контрол върху ситуацията и намалява тревожността, затова във времена на стрес и напрежение се увеличава склонността към суеверия, се посочва в статия на „Конвърсейшън“, цитирана от Си Ен Ен. Според учените ръст на суеверията се забелязва при икономически кризи, войни и социална несигурност.

Ето защо да ни е страх сега може да е здравословно. Не чак да изпадаме в обсесивно-компулсивното разстройство, миейки ръцете си всяка секунда. Нито пък да отричаме възможността да се разболеем, понеже повече ни е страх от световна конспирация. Просто нормален, човешки страх от непозната болест, който може да ни спаси.

Е, все пак се надявам, че след този петък 13-и черната година ще свърши. И сред най-разпространените фобии все пак няма да се появи и още една с кратко име, но доста гадна.

Екатерина Капрова

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви