Фалит на фирмите у нас
Фалит на фирмите у нас

Близо 60% повече са компаниите, които са влезли в процедура по несъстоятелност през третото тримесечие на тази година спрямо същия период на миналата

Това показва справка от Агенцията по вписвания, предава capital.bg. Най-вероятната причина за скока на фалитите е кризата покрай коронавируса, която принуди много компании да спрат работа, но и отложените действия и съдебни заседания при пролетното затваряне.

В същото време регистрациите на нови дружества от началото на годината са спаднали с над една четвърт

Преди няколко месеца от Асоциацията за защита на потребителите прогнозираха, че до края на годината фалитите на микро и малки фирми ще достигнат 21%. В България около 90% от бизнеса се състои от микро и малки предприятия. От асоциацията прогнозираха още нарастване на междуфирмената задлъжнялост, както и увеличаване на просрочието на плащанията.

28-то европейско икономическо проучване, огласено от БТПП, показва, че предприемачите очакват 2021 г. да е много тежка за производителността и търсенето заради въздействието на пандемията. Европейското икономическо възстановяване няма да бъде бързо, тъй като много предприемачи все още се опитват да поемат ефекта от рязкото икономическо влошаване след март. Бизнесът в по-голямата част от страните посочва разходите за труд и условията за финансиране сред основните проблеми. Компаниите в Южна Европа са особено разтревожени от натрупания дълг в резултат на КОВИД-19, докато западноевропейските страни имат опасения заради липсата на квалифицирани работници.

В България основните проблеми за компаниите са почти изравнени. На първо място се подреждат дълговете, създадени вследствие на КОВИД-19, следвани от прекъсванията на веригите за доставка

Притесненията на компаниите за цените на енергията и суровините намаляват малко в сравнение с предходните две години. В същото време обаче фирмите са значително по-притеснени по отношение на разходите за труд. За догодина се увеличават очакванията на компаниите за намаление на приходите от продажби в страната и чужбина.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви