Остров  Св. св. Кирик и Юлита в Созопол ще се превърне в световен център на изкуствата – Лувър на Балканите. Това заяви днес в античния град министърът на културата Боил Банов.

Той пристигна с представители на Френската агенция за музеите, френското посолство у нас, Френския институт и Посолството на ОАЕ в България. В следващите 6 месеца ще бъде изготвен проект, но кога ще бъде изпълнен, министърът не уточни. Все още не може да се каже и колко ще струва новият музей.

Боил Банов
Днешният ден е най-щастливият за мен

„Създаването на световния център цели утвърждаване на страната ни като водещ фактор в междукултурния диалог с различни страни по света и включването в част от мрежата, свързваща Музея „Лувър“ в Париж и музея „Лувър“ в Абу Даби”, обясни министър Банов.

Идеята за превръщането на острова в световен център на изкуствата не е нова. Подобни намерения се обсъждат от няколко години. Според Банов обаче, това е първото посещение с представители на Френската агенция за музеите, френското посолство у нас, Френския институт и Посолството на ОАЕ в България. Техни специалисти ще изготвят проекта и финансовата му рамка. Пари ще се търсят както от партньорите, така и от националния ни бюджет и от европроекти.

Центърът ще включва пространство за представяне на културното наследство, място за творчество и обмен на културни и творчески проекти.

Предишният кмет на Созопол Панайот Рейзи искаше да превърне бившето военно училище в казино с паркинг. Министър Банов заяви, че лично е попречил на такава идея.

Днес на срещата на делегацията с медиите не присъства настоящият кмет Тихомир Янакиев. Министърът не обясни защо той не е уведомен за посещението на важните гости, но обеща да го запознае с намеренията на министерството спрямо културния паметник.

На острова има и археология, за която Банов каза, че ще бъде запазена. Ще се мисли и за възстановяването на статуята на Аполон, която е била на това място в античността. Министърът заяви, че днешният ден е най-щастливия в 7-годишното му присъствие в управлението на България.

Остров Св. Кирик
Така изглежда островът сега

През 2007 г., с решение на Министерски съвет, островът е иззет от Министерството на отбраната и е прехвърлен на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Причината е една идея, според която Св. св. Кирик и Юлита трябва да се превърне в туристическа атракция.

Три години по-късно, правителството за пореден път сменя собственика на Св. св. Кирик и Юлита. Този път островът е предоставен за стопанисване на Министерството на културата. Този път с нова идея – там ще е най-големия Музей на подводната археология. Пари за пореден път не бяха намерени.

Сега е наред трета идея – островът да се превърне в част от артистичната мрежа, свързваща „Лувъра” в Париж и „Лувъра” в Абу Даби. Днешната среща дава надежда, че този път пари може да се намерят.

Абу даби
Така изглежда Лувърът в Абу Даби

Музеят на Лувъра в Абу Даби също е разположен на остров

Споразумението за филиала на „Лувъра” в Абу Даби е подписано през 2007 година. За целта Франция получава над 1 млрд. евро. В тази сума се включва не само правото за ползване на марката „Лувър” за срок от 30 години и шест месеца, но и сериозна логистична подкрепа от страна на Франция – над 300 картини под наем плюс доста  експерти, които да се грижат за безценните творби.

Музеят е разположен върху изкуствения остров Саадият в предградията на Абу Даби. За строителството му са били похарчени около 600 млн. евро.

Филиалът на Лувъра разполага с 23 галерии, в които са изложени над 600 произведения на изкуството от различни епохи и цивилизации. Автор на проекта е световноизвестният архитект Жан Новел.

Филиалът на Лувъра в Абу Даби е разположен под огромен стъклен купол, тежащ 7500 тона. Толкова е и теглото на Айфеловата кула.

Любопитното е, че на това място, където е разположен новият музей в ОАЕ в близките години ще бъдат открити за посетители още два културни обекта – филиалът на американския музей „Гугенхайм“ и Националният исторически музей.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви