От догодина - съвсем без алкохол на пътя
От догодина - съвсем без алкохол на пътя

В обновения регламент на ЕС по правилата за безопасност на движението по пътищата от 2022 година е записано, че всички нови автомобили задължително трябва да получат тестер за алкохол на водача. Той е свързан със системата за стартиране на двигателя и ако открие пиян шофьор, тя блокира.

Факт е, че голям брой от катастрофите по пътищата в ЕС стават при шофиране след употреба на алкохол. От такава гледна точка, поставянето на подобна система в автомобилите е напълно полезна. Но не и за всички автомобили. Експертите са категорични, че на първо място такива устройства трябва да бъдат вградени в превозните средства, използвани за търговска дейност. А също така – и колите, предлагани от фирмите за каршеринг.

Може да се помисли също така и за

допълнителното им инсталиране в автомобилите на хора, които вече са хващани да кадрат след употреба на алкохол.

Подобна практика вече е позната в някои държави от ЕС. Като това е първото наказание за шофьора и той избягва отнемането на свидетелството за правоуправление. Разбира се, ако не е предизвикал инцидент на пътя.

В тези случаи властите всеки месец проверяват устройството. И ако установят, че водачът се е опитал за стартира автомобила си след употреба на алкохол, отложеното наказание (отнемането на книжката) автоматично става реално. В Швеция, например, всяка година се поставят 3000 такива уреда на провинили се водачи. В Белгия техният брой е 750, а във Финландия – 450.

Експерти по пътна безопасност са категорични, че тези устройства задължително трябва да се поставят на автобусите, превозващи деца. Както и на тези, обслужващи градския транспорт. Същото се отнася и за машините, прекарващи опасни материали. За обикновените шофьори обаче е по-правилно да важи съответстващия закон, предвиждащ наказания при управление на превозно средство в нетрезво състояние.

Основният аргумент за това е, че задължителното поставяне на уреда противоречи на Закона за защита на правата на човека, тъй като има хора, които не употребяват алкохол, но те ще бъдат принудени да плащат допълнително за тази опция в автомобила им, която няма да бъде никак евтина.

Да не говорим за майтапите от типа на: „Твойта и без това си не пали, та сега – хептен!“

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви