Черноморец е на върха в групата
Черноморец е на върха в групата

Президентът на Футболната асоциация на Англия Грег Кларк подаде оставка, след като бе подложен на жестоки критики за непремерен коментар спрямо чернокожите футболисти в английската футболна система, соибщи БГНЕС.

Кларк сгафи, докато даваше отчет преди Комисията по култура, медия и спорт на британския парламент, като нарече чернокожите играчи „цветнокожи“.

Той веднага бе скастрен за употребата на точно тази дума от депутата Кевин Бренан, след което се извини, а впоследствие отново поднесе извиненията си и даде обяснени за своята грешка, оправдавайки се с прекараното дълго време в САЩ. Това обяснение обаче не бе прието, тъй като в САЩ терминът „цветнокож“ се счита за дори по-обиден, отколкото във Великобритания.

Причината за негативната конотация на думата „цветнокож“ във Великобритания и САЩ е, че това е дума, употребявана във времената на расова сегрегация спрямо всички групи, които не са бели

Според сегашните възгледи това вменява, че белият цвят на кожата е нормалният, а всички други са цветнокожи. „Цветнокожи“ е и терминът използван в САЩ по време на расовата сегрегация, когато чернокожите са били карани да сядат в задната част на колите на градския транспорт или да използват различни тоалетни от тези за белите.

„Моите неприемливи думи в Парламента са срам за любимата ни игра и всички, които я гледат, играят, реферират и администрират. Изключително тъжен съм, че обидих тези общности във футбола, за които аз и други сме работили толкова много, за да бъдат включени“, заяви Кларк в своята оставка.

Временно длъжността на президент на ФА ще изпълнява Питър Маккормик

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви