Хора с физически увреждания, между които и параолимпийци, публично осъдиха визията на Ан Хатауей в новия ѝ филм „Вещиците“ (The Witches).

Недоволството е предизвикано от факта, че вещиците във филма са представени с липсващи пръсти на двете си ръце – имат по три, вместо по пет пръстта.

Злодейката, изиграна от Хатауей, е представена с ръце, които напомнят на рядкото генетично заболяване ектродактилия, при което средните три пръста липсват, а другите са издължени и засукани навътре. Визията на Хатауей във филма е обидна към хората с подобни редки заболявания и особености в крайниците, смятат хора с увреждания.

Сред тях е и британската плувкиня и параолимпиец Ейми Марън, която в Twitter попита студиото Warner Bros., което стои зад филма, дали е било помислено как това творческо решение ще се приеме сред общността на хората с различия в крайниците.

„Това ли е съобщението, което искаме следващото поколение да получи? Че да имаш три пръста е характерно за вещица?“, попита в Instagram Шанън Кросленд – адвокат на хората с физически увреждания.

Според нея начинът, по който е представена изиграната от Хатауей вещица, е „разрушителен“. „Уврежданията НЕ трябва да бъдат свързвани със зло, ненормалност, отвращение, страх или чудовища“, допълва Кросленд.

Тя посочва и че показаното във филма не е отражение на написаното в романа на Дал. В книгата от 1983 г. вещиците са описани с „квадратни крака без пръсти“ и с остри животински нокти, вместо човешки нокти.

В илюстрацията към първото издание на книгата те са показани с пет пръста на всяка ръка. Казусът беше отразен и в официалния профил в Twitter на Параолимпийските игри.

webcafe.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви