Кандидатът на демократите Джо Байдън се ангажира да бъде президент, който обединява нацията. Това направи той в първата си реч, откакто бе избран за президент на САЩ, предаде „Спутник“. До него бе и кандидатът за вицепрезидент Камала Харис.

В нея, той обеща да направи Америка отново уважавана по целия свят. На първо време обаче, най-важното е здравето, припомни той във време на пандемия.

Не можем да поправим икономиката, да възстановим жизнеността си или да се насладим на най-ценните моменти в живота – прегръдка на внуче, рождени дни, сватби, получаване на дипломи, всички моменти, които са най-важни за нас – докато не вземем този вирус под контрол.

Затова, въпреки политическите различия, той протяга ръка за сътрудничество към републиканците в Конгреса. Обръщайки се към нацията в събота, прогнозираният новоизбран президент Джо Байдън каза, че е спечелил изборите с най-много гласове в историята на САЩ.

„Хората на тази нация се произнесоха. Те ни осигуриха ясна, убедителна победа“, каза Байдън. Той призова американците да спрат да третират опонентите като „врагове“.

Вицепрезидентът му Камала Харис посвети речта си на борбата на жените за правото на глас и присъствие в политиката, като увери, че е първата, но не и последната жена на този пост.

Припомняме, че САЩ проведоха драматични избори за президент, които настоящият президент Доналд Тръмп оспорва и не се признава за победен. Той вече заведе дела в редица щати, където се твърди, че са допуснати нарушения.

Междувременно, докато в страната привържениците на демократа празнуват, тези на Тръмп организираха протести.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви