Протест с. Росен
smart

Родители и деца от село Росен излязоха днес на протест в защита на уволнена учителка. Десетки роми скандираха  в двора на местното училище „Христо Ботев“ „Лазова –вън” и „Искаме Иванова”, „Расизъм“, „Мафия“, „Фашизъм“.  „Лазова” е настоящата директорка на училището  – инж. Антония Лазова. „Иванова” е Сияна Иванова – уволнената учителка.

Протест село Росен
Ромите искат връщането на работа на учителка

Историята е следната – младата Сияна Иванова, която е от ромски произход, била назначена по заместване от пенсиониралата се миналата година директорка Стефана Черноглазова.

Момичето все още е студентка, но е местна и е успяла да събере децата в училище, обясни самата Черноглазова.

Тя твърди, че е имала право да я назначи, като заплатата й е била 65% от тази на редовните учители.

Новата директорка – инж. Лазова е преценила, че може да избере за това място пълноправен учител и е уволнила студентката Иванова. Заедно с нея са уволнени още двама учители по различни причини.  Тя е поискала да назначи нови преподаватели, но не е подала правилно необходимите документи в РИО Бургас.

В момента тече конкурс за назначаване на новите учители.  Другите двама днес подаваха молбите си да бъдат назначени отново.

Учителите, които бяха на работав момента, не пожелаха да коментират ситуацията в училището им.

Събралите се в двора на училището жители на ромската махала заявиха днес, че си искат учителката, която е успяла да накара децата им да учат и да посещават училището.  Според тях

Иванова е уволнена по расов признак – т.е. защото е от ромски произход.

„Иванова ни учеше, даваше ни уроци, а Лазова ни кара да боядисваме огради и да работим по време на училище, защото сме роми”, твърдят учениците от горен курс, които днес също присъстваха на протеста. Родителите се заканиха да преместят децата си в Бургас или да не ги пускат на училище в селото, ако не върнат любимата им учителка.

Протест с. Росен
Протестиращите смятат, че са уволнили учителката, защото е ромка

Зам. –кметът на община Созопол Тодор Дамянов помоли протестиращите да напуснат   двора на училището, за да могат децата, които са в класните стаи, да излязат в междучасие. Много от тях бяха разстроени от случващото се навън и дори се разплакаха.  Тодор Дамянов обеща на протестиращите да обсъди с администрацията проблема и да направи нужното за отстраняването му. Той уточни, че уцилището е общинско, но назначенията в него се правят от РИО по предложение на директора.

Директорката г-жа Лазова не беше в сградата. Според учителите тя е била там сутринта, но час преди обявения протест е заминала за Бургас.

Протестиращите се заканиха да възобновят протеста утре и настояха за среща с директорката.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви