Добро утро!
Започва един прекрасен ден!

Добро утро в събота 31.10.2020г.

Времето

Тази сутрин слънцето в Бургас ще изгрее в 6,43ч. и ще залезе в 17,03ч. Температурата ще бъде между 8 и 16 градуса. Ще бъде облачно и ще превали за кратко. Вятърът ще е умерен от запад скорост 6,6 м/сек.

Късметче за деня

„Никой не може да ви накара да се почувствате зле без ваше позволение“

Елинор Рузвелт

Събитията на този ден

475 г. – Ромул Августул е провъзгласен за римски император.

802 г. – Никифор I е провъзгласен за византийски император.

1470 г. – Хенри VI за втори път става крал на Англия.

1517 г. – Реформацията: Мартин Лутер заковава списъка със своите 95 тезиса на вратата на църквата във Витенберг.

1815 г. – Англичанинът Хъмфри Деви патентова миньорската лампа.

1864 г. – Невада е призната като трийсет и шести щат на САЩ.

1869 г. – Основан е Български революционен централен комитет.

1888 г. – На шотландеца Джон Дънлоп е издаден патент за надуваема гума на велосипед, което по-късно влиза масово в производството на автомобили.

1892 г. – Артър Конан Дойл публикува Приключенията на Шерлок Холмс.

1918 г. – В Европа започва най-унищожителната грипна епидемия – за по-малко от година умират около 20 млн. души.

1922 г. – Бенито Мусолини става министър-председател на Италия на 39-годишна възраст и установява коалиционно правителство съставено от фашисти, националисти и либерали в първите години на управлението му.

1961 г. – Балсамираното тяло на Йосиф Сталин е извадено от Мавзолея на Ленин в Москва и погребано.

1984 г. – Министър-председателката на Индия Индира Ганди е убита от двама сикхи от охраната.

1992 г. – Папа Йоан Павел II се произнася за реабилитирането на Галилео Галилей, осъден като еретик.

 Рожден ден

    1620 г. – Джон Ивлин, английски писател († 1706 г.)

1715 г. – папа Климент XIV († 1774 г.)

1795 г. – Джон Кийтс, британски поет († 1821 г.)

1865 г. – Уилфрид Войнич, американски антиквар († 1930 г.)

1927 г. – Лий Грант, американска актриса и режисьор

1929 г. – Бъд Спенсър, италиански актьор († 2016 г.)

1930 г. – Сотир Майноловски, български актьор († 2007 г.)

1947 г. – Херман Ван Ромпой, председател на Европейски съюз

1964 г. – Марко ван Бастен, холандски футболист и треньор

1968 г. – Ванила Айс, американски рап музикант

1975 г. – Миленита, българска певица и актриса

2000 г. – Уилоу Смит, американска певица и актриса

На този ден са починали Федерико Фелини и Индира Ганди

 Празници

 Днес е Международен ден на Черно море

 16 милиона души от 6 държави днес празнуват – това са хората, които живеят по крайбрежието на Черно море. На 31 октомври се отбелязва Международния ден на Черно море. На този ден през 1996 година е подписан Стратегическият план за Черно море. През 1996 година правителствата на черноморските държави приемат, че замърсяването на общото ни море създава рискове за всички гранични страни.

Учените отчитат признаци на подобрение в опазването и възстановяването. Все пак способността на Черно море да се възстановява е близо до критичната си граница и ако тя бъде премината, промените и в биосферата, и в живота на хората, ще станат необратими. Много хора, и най-вече живеещите по крайбрежието, смятат, че е време за промяна на перспективата в опазването и възстановяването на тази уникална природна система — нашето общо Черно море.

Днес е Хелоуин

В нощта срещу 31 октомври се чества Хелоуин (All Saint’s Day или Hallowmas или All Hallows Halloween) най-вече в англоговорящите страни Великобритания, Ирландия, Канада и САЩ, но вече си пробива път и в някои азиатски страни. Празникът е на не по-малко от две хиляди години и води началото си от келтския езически празник Сауин (Samhain).Хороскоп

Хороскоп

Овен

Бъдете внимателни с изразите, когато беседвате с любимия човек. Днес той ще е склонен да разбира думите Ви по доста своеобразен начин и да си прави от тях наистина странни изводи, които няма да са подвластни на съществуващата логика.

Телец

Можете да изживеете живота си само по един начин – като постъпвате правилно. Спазвате правилата, довършвате всичко, с което се заемете и уважавате всяка изпречила се на пътя Ви персона точно толкова, колкото заслужава.

По тази причина когато получите новини за нещо, на което толкова много сте разчитали, че даже сте се страхували да го споменете на глас, не трябва да се учудвате. Заслужили сте го и затова се наслаждавайте.

Близнаци

Забравете за всички условности и днес, в някакъв момент, поканете своя любим човек на танц. Нека това да не бъде бал или някакво друго ярко събитие, а мястото да е дневната или дори кухнята, а музиката да идва от някакъв малък приемник… Антуражът не е важен. Важен е танцът, който още повече ще Ви сближи.

Рак

През този ден Ви очаква радостна среща с Ваш отдавнашен поклонник, когото не сте виждали от преди хиляди години. Възможно е, ако трябва да се разчита на Вашата воля, да не бихте го видели още толкова години, но съдбата въобще не се съобразява с Вас.

Затова, макар и да Ви е съвсем неприятно да видите това лице, съберете търпение и се усмихнете. В края на крайщата всичко това не е за дълго.

Лъв

Ще постъпите доста мъдро, ако значителна част от този ден посветите на размисли за миналото и анализ на своите грешки. Денят е хубав и по още една причина: позволява да си направите безгрешни изводи, да се разделите с илюзиите и розовите очила, и заедно да се оправите с плановете си за бъдещето.

Отношенията с обкръжаващите се променят: Вие по нов начин ще трябва да поставите акцентите, а ролята Ви става все по-значима. Денят е подходящ за запознанства и начало на романи: Купидон и стрелите му се намират на Ваше разположение. За срещи избирайте места с хубава музика.

Дева

Днес ще Ви бъде особено трудно да се помирите с някаква вредна привичка на Вашия любим човек. Тя толкова ще Ви дразни, че даже на моменти ще имате желание да се разкрещите на Вашата половинка. Само че не си заслужава да го правите: един спокоен разговор би бил много по-ефективен.

Везни

Определено е настъпило време, в което по-опростено да гледате на нещата. Затова потърсете сред цялата суматоха хладнокръвен компаньон. Малко реалксация и почивка с човека, с когото се чувствате свободно, ще възстанови Вашето спокойствие.

Тихото кафе или дори дома(„..доме, доме, сладки доме”) , могат да се окажат най-добрите идеи. Когато мълчанието не е по-приятно от разговорите и смеха, значи сте на нужното място в нужното време и с нужния човек.

Скорпион

Някакви сериозни планове за бъдещето току-що са придобили завършен вид. Развълнувани сте, и това е естествено. Постарайте се за максимално дълго време да запазите тези свои чувства, но и не забравяйте за преимуществото да живеете тук и сега.

Тревогата за бъдещето е само напразна загуба на време и сили. По-добре бъдете благодарни за онова, което имате и за това, на което можете да разчитате.

Много хора са влизали в живота Ви и са излизали, но се опитайте да запазите онези, които и сега са редом . Постарайте се да им покажете, колко много значат за Вас.

Стрелец

Мероприятията, насочени към разрешаване на материалните проблеми се постарайте да осъществите сутринта. По това време късмета ще Ви съпътства: може Вас лично, а може и Вашите финанси, семейство или родители.

През деня ще нарасне вероятността за разминавания и непредвидени усложнения.

Не са изключени остри конфликти с хора от ежедневното Ви обкръжение: спътници, събеседници, приятели, колеги или близки. Стремейки се към оригиналност, не забравяйте да се придържате към набелязаните заедно с партньорите стратегии.

Козирог

Излизате от неприятен и задържащ период. Здравето ви се подобрява, увеличете натоварването. Време за делови и бизнес контакти, за сключване на договори, за пътувания и уреждане на сделки на място.

Всичко, започнато днес, ще носи печалби утре, ще ви помага да приключите с бедността и нежеланите обвързвания. Доверете се на инстинктите си, не позволявайте на меланхолията да ви завладее. В такъв ден печелят оптимистите и работохолиците.

Водолей

Бъдете пределно внимателни и предпазливи във всичко, което правите. Ако изведнъж направите грешка, то непременно ще я забележат и сурово ще Ви накажат.

Възможни са проблеми при оформяне на документи, попълване на бланки, както и извършване на парични и безналични плащания. За Водолеите-бизнесмени могат да възникнат трудности с държавните организации, а и проблеми от юридически характер.

В личната сфера Вашите пропуски също се забелязват, но към тях ще се отнесат твърде снизходително. Ако неотдавна сте се провинили пред някой от близките си, извинете се сега – навярно ще Ви простят.

Риби

Днес се заемете с търсене на ново занимание или хоби – трябва да се отвлечете от негативните мисли , които са Ви завладели в последно време.

Понякога Ви се струва, че някои неща вече са останали в миналото, че сте се разделили със старите проблеми, но те отново се появяват в живота Ви.

Вие сте по-силни от тях, но не позволявайте на своята ситуация да Ви доведе до положение, от което да не можете да излезете. Постарайте се, да стоите на безопасно място.

Източник: https://lamqta.com

Какво да прочетем днес

Заветът
Много добра книга

Заветът

Автор: Добри Божилов

Действието в „Заветът“ тече успоредно с това в „Задругата“ но е от различна перспектива и с други герои, така че може да се чете и като самостоятелен роман.

Каква е тайната скрита в тайната? Коя е Забулената, и коя Възлюбената? Кой е Исмаил Бей? Кой на кого е приятел и кому е враг?

Запазвайки стила и похватите на „Задругата“, но привнасяйки силен философски момент романът акцентира върху катарзиса и прошката, и трънливия път към свободата.

Написан много спокойно и сдържано „Заветът“ показва очевидното израстване на писателя.

Впечатляващо добра книга.

Виц на деня

Съдията:
– Този господин ли ви измъкна бормашината от ръцете и ви я навря отзад?
Тъжителят:
– Да господин съдия.
– Свидетели имаше ли?
– Какви свидетели в 4 часа сутринта?!

А сега се усмихнете и кажете на света: Започва един чудесен ден!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви