Младият ток удари стария дизел
Младият ток удари стария дизел

Продажбите на нови електромобили, както и на стандартни и зареждащи се (plug-in) хибридни модели в Европа за първи път в историята са повече от дизеловите модели. Това показват данните за септември, публикувани от агенция JATO Dynamics. С други думи: колите на ток успяха да накарат добрият стар дизел да им гледа стоповете.

Според тях търсенето на автомобили с бензинови и дизелови двигатели през миналия месец е спаднало драстично в сравнение със същия период на 2019 година. Това се отнася най-вече за дизела, чийто продажби са под 25%. При бензина те са 47% (59% преди година). За разлика от тях, колите на ток вече са над 25%, което е два пъти повече от септември 2019 година.

Броят на продадените нови хибриди и електромобили за септември е 327 800 от общо реализирани на пазара 1,3 млн. автомобила (+1%) за същия период на миналата година. Като цяло обаче за първите 9 месеца на 2020 година спадът на пазара в Европа все още е сериозен – 29%.

Колите на ток мачкат другите благодарение на властите

„Електрификацията най-накрая се случва, като това до голяма степен се дължи на политиката на правителства в ЕС за стимулиране на тези автомобили. На свой ред, потребителите вече са готови да възприемат новите технологии“, категоричен е глобалният анализатор на JATO Dynamics – Фелипе Муньос.

Японският производител Toyota е с най-много продажби електрифицирани автомобили (предимно хибридни), но Volkswagen Group отбелязва бърз растеж с повече от 40 300 бройки, реализирани през септември.

Кросоувърите продължават да са най-търсени, като заемат 41,3% от пазара. Лидери са Renault Captur, Peugeot 2008 и Ford Puma, но при моделите като цяло лидерът си е същият – Volkswagen Golf. При електромобилите Tesla Model 3 е начело с 15 702 продажби, следван от Renault Zoe и Volkswagen I.D. 3, който се изкачи на трето място.

За вас не знаем, но ние си мислим, че ни очаква „голяма изненада“. Ако правителствата продължават да „инжектират екологично“ колите на ток, цената на тока ще подгони цената на… бензина! Сега не ви се вярва на всички, нали? Но някога колите след спиране е трябвало да се привързват към стълбовете на осветлението. С верига!

Снимки: JATO Dynamics

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви