Руската гражданска авиация днес се сбогува с един самолет, който беше сред символите на съветската епоха. Ту-154, някога познат и у нас, извърши последния си полет от Якутия до град Новосибирск, съобщава БНТ

 

Това беше последната подобна машина на авиокомпанията „Алроса“. Генералният директор съобщи, че сертификатът за летателна годност е изтекъл и на смяна идват съвременни самолети – по-ефективни и икономични.

Последният граждански полет на Ту-154 беше от якутския град Мирни до Новосибирск. Построената преди 28 години машина превози 140 пътници на борда си

Ту-154 е разработен в конструкторското бюро „Туполев“ и първият му полет е през 1968 г. Той става най-масовият реактивен пътнически самолет в Съветския съюз и до края на века са построени около 1000 машини. Част от тях са продавани в чужбина, включително в България. Производството е прекратено през 2013 г. и започва извеждането му от експлоатация.

Машини от този тип остават в руски държавни организации като външното министерство, Федералната служба за сигурност и Министерството на отбраната.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви