Миенето на двигателя не е за дърводелци
Миенето на двигателя не е за дърводелци

Заглавието в никакъв случай не цели да обижда дърводелците. Напротив, ние тях много ги уважаваме! Но! Mиенето на екстериора и почистването на интериора на автомобила са най-често повтаряните процедури при грижата за колата. Двигателят се мие доста рядко – и затова си има причина: тази операция не се отразява добре на всеки автомобил и в идеалния случай би трябвало да бъде извършвана от специалист. При миенето на двигателя „в домашни условия“ човек трябва да бъде изключително внимателен.

Кога има смисъл да мием двигателя?

В действителност, реална нужда от миене на двигателя има рядко – в наши дни повечето двигатели са обработени добре срещу корозия още от завода, а затворените отдолу моторни отсеци не позволяват нахлуването на много мръсотия.

При някои модели производителите дори съветват двигателят да не се мие,

тъй като това може да причини увреждане на електрониката. Ако въпреки това решите да го измиете, рискувате да не ви признаят гаранцията.

От миене на двигателя има смисъл, когато…
…моторният отсек е сериозно изцапан с масло.
…когато автомобилът е шофиран на офроуд и при двигателя се е събрала много мръсотия.
…когато след обработката на пътищата през зимата под капака се е събрала много сол.
…след „атака“ от гризач, за да бъдат отстранени заложените от животното „маркери“ с миризма, така че да няма нови набези.
…преди продажба на автомобила. Чистият двигателен отсек прави добро впечатление за потенциалния купувач.

Ако под предния капак са се събрали малко улична мръсотия, листа и прах, не е необходимо да миете напълно двигателния отсек – достатъчно е само почистване с мокър парцал, прахосмукачка и метличка/четка.

Може ли човек сам да измие двигателя?

Естествено, че да. Важно е обаче да бъдете много внимателни, за да не повредите нещо. А и от производителя на автомобила трябва да разберете дали изобщо миенето за конкретния модел е допустимо. Ще ви трябва и специално място, тъй като на обществени автомивки обикновено процедурата е забранена заради изтичащото в канализацията масло. Ето защо „хигиенизацията“ на моторния отсек се допуска само на места с инсталация за отделяне на маслото.

Внимавайте с модерните автомобили – тук има много електроника. Много производители изобщо не препоръчват двигателят да се мие!

Как да процедираме при миенето на двигателя?

Самото миене на двигателя не е голям проблем. Съществена част от операция е покриването и облепването на определени компоненти, така че нищо да не се повреди: по-специално, електрическите компоненти в моторния отсек, т.е. контролните блоковете за управление, кутиите на бушоните или алтернаторът трябва да бъдат покрити или облепени, за да бъдат добре защитени от вода; не е лошо да разкачите и клемите на акумулатора. Също така трябва да се въздържате от използване на водоструйки под високо налягане или пароструйки, тъй като те също могат да причинят щети поради силната струя. А влагата от пароструйката често прониква в „чувствителни“ електронни компоненти.

След като всичко е защитено, е време да измиете двигателя. За това се предлагат специални студени почистващи препарати в специализирани магазини, които се пръскат върху студения (!) двигател. Важно: някои почистващи препарати атакуват антикорозионната защита, така че внимавайте да изберете подходящия. Добрите почистващи препарати се предлагат на цени около 10 лева. След кратко време на действие почистващият препарат се изплаква внимателно със студена вода. След като двигателят изсъхне, трябва да бъде обработен с консервиращ препарат. Това предпазва от корозия и предотвратява нови замърсявания.

Какво може да стане, ако човек допусне грешка?

Ако не подходите внимателно, при миенето двигателя, можете да повредите чувствителната електроника на автомобила,

особено по-новите модели са пълни с контролни блокове. От дефект в електрическите стъклоповдигачи през увредени системи за сигурност до отказ за „палене“: съществува риск от различни видове повреди. Който използва струя вода под високо налягане, може да деформира или откъсне механични компоненти. Опасно е също така и двигателят да бъде охладен добре преди измиване. Ако „атакувате“ горещия блок на двигателя със студен препарат или вода, метални части могат да се деформират или спукат. И всеки, който мие двигателя, въпреки че производителят забранява това, дори рискува да изгуби гаранцията, ако нещо се счупи.

Какво струва професионално измиване на двигателя?

За да бъде процедурата максимално безопасно, трябва да отидете при професионалист. Центровете за автокозметика не само разполагат с подходящи зони за миене, за да се извърши екологично измиване на двигателя. Тези центрове също имат необходимото ноу-хау, за да не оставят никакви щети след себе си. Някои работилници също използват „сух лед“: в този процес замразен въглероден диоксид се пръска върху двигателя, за да се „отлепи“ мръсотията. В този случай влага няма, така че не бива да се страхувате от повреда на електрониката. Безводно измиване на двигателя струва около 50 лева – но по-добре да ги прежалите, отколкото да предизвикате проблем в мотора. Иначе за стандартно миене можете да „минете“ и с 20 лева – но неслучайно на много автомивки изрично упоменават, че не носят отговорност при евентуален проблем, възникнал след миенето.

Можете ли двигателят да бъде измит и отвътре?

Миенето на двигателя, посветено на външното почистване моторния отсек, не бива да се бърка с промивката на двигателя.

Тогава двигателят се прочиства отвътре. Това обаче се препоръчва само за употребявани автомобили с голям пробег. Промивката се прави на топъл двигател. За тази цел към моторното масло се добавя специална добавка. За целта двигателят се оставя да работи на празен ход за около 10-15 минути, като през това време добавката достига навсякъде и отлаганията се отстраняват. След това моторното масло се източва и се извършва смяна на маслото и масления филтър. Промивката на двигателя трябва да се извърши от специалист. Внимавайте с класическите автомобили: премахването на стари отлагания с модерни добавки може да причини сериозни щети.

Инфо: autobild.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви