Добро утро
Започва един прекрасен ден

Добро утро в четвъртък 29.10.2020г.

Времето

Тази сутрин слънцето в Бургас ще изгрее в 6,40ч. и ще залезе в 17,06ч. Температурата ще бъде между 13 и 19 градуса. Ще има бъде облачно и ще превали. Вятърът ще е слаб от северозапад скорост 4,0м/сек.

Късметче за деня

Има два важни момента в живота на човек – единият е, когато се е появил на тоя свят, другият – когато е разбрал защо.

Марк Твен

Събитията на този ден

539 пр.н.е. – Персийският цар Кир II Велики, със завладяването на Вавилон издава първият писмен документ за правата на човека, известен като Цилиндъра на Кир.

1912 г. – Балканската война: Османската империя иска примирие. Княз Фердинанд скрива предложението от съюзниците и продължава войната.

1912 г. – Български самолет бомбардира от въздуха старата гара Караагач на Одрин, която е първият бомбардиран от въздуха обект със стратегическа цел в историята.

1923 г. – Създадена е Република Турция, за президент е избран Мустафа Кемал Ататюрк.

1929 г. – Крахът на Уолстрийт 1929: Настъпва пореден срив на Нюйоркската фондова борса, известен като „черният четвъртък“, с което приключва бичия пазар от 1920 година и започва Голямата депресия.

1944 г. – Втората Световна Война: Червената Армия влиза в Унгария.

1969 г. – Първата връзка между компютър и компютър е настроена в ARPANET,

1992 г. – С решение на Националния координационен съвет на СДС президентът д-р Желю Желев е обявен за „предател“.

2002 г. – Върховният административен съд на България прекратява сделката по продажбата на Булгартабак заради нарушения в процедурата.

2002 г. – Заседанието на кредиторите на Авиокомпания „Балкан“ отхвърля плана за оздравяване на компанията и тя е обявена в ликвидация.

Рожден ден

1891 г. – Иван Багрянов, Министър-председател на България († 1945 г.)

1897 г. – Йозеф Гьобелс, министър на нацистката пропаганда († 1945 г.)

1914 г. – Максим, български патриарх († 2012 г.)

1944 г. – Христина Ангелакова, българска оперна певица († 2018 г.)

1946 г. – Борислав Великов, български политик

1947 г. – Ричард Драйфус, американски актьор

1950 г. – Абдуллах Гюл, турски политик

Днес да почерпят

1971 г. – Уинона Райдър, американска киноактриса

1973 г. – Робер Пирес, френски футболист

1974 г. – Оливер Ковачевич, сръбски футболист

1975 г. – Франк Бауман, немски футболист

1979 г. – Николай Кръстев, български футболист

1983 г. – Нурджан Тайлан, турска щангистка

1983 г. – Фреди Истуд, уелски футболист

1986 г. – Паулина Джеймс, американска порно актриса

1990 г. – Пламен Димов, български футболист

1990 г. – Галин Димов, български футболист

Празници

Денят на бесарабските българи е празник на бесарабските българи, свързан с отдаването на дължимото им за развитието на България. Чества се на 29 октомври, като за пръв път се чества през 1938 г.

Датата се свързва с освещаването на храм-паметника „Свето Преображение Господне“ в Болград, осветен на 29 октомври 1838 година, след около пет годишно строителство, като в изграждането му е вложен доброволният труд на 10 000 преселници от българските земи. След прекъсване в ХХ век, честването е възстановено след 1989 г.

Празникът се чества основно сред българите в Украйна и Молдова. Дружество Родолюбие и Центърът на бесарабските българи в България организират чествания в София.

Турция – Ден на републиката (отказване от статута на Османска империя, 1923 г., национален празник)

Хороскоп

Овен

Днес за Вас ще се грижат много красиво и трогателно, при това демонстрирайки изключителна нежност към Вашата особа. Постарайте се да се отплатит на любимия човек за тези действия с изключителна взаимност, искрена радост и топли чувства.

Телец

Зачестилото Ви пребиваване пред публика ще Ви даде възможност да се откъснете от вътрешния диалог, който усилено водите със себе си вече от няколко дни.

Сега може да изключите онази част от мозъка си, която отговаря за мисленето, и да прекарате някое време, скачайки от една повърхностна дреболия на друга.

Разтворете обятията си за външния свят! Ако е възможно, идете някъде, където бихте могли да се хвърлите с главата надолу в епицентъра на действието. Смесете се с тълпата!

Близнаци

Денят ще се подрежда интересно, и в границите на приемлвото – непредсказуемо. Това значи, че трябва да сте напълно доволни. Непременно ще се окажат възможности да се проявите.

В интерес на истината ще се наложи да „поизбутате” някого от колегите или неотдавнащни делови партньори, а това, разбира се, няма да добави хармония в отношенията.

Финансови затруднения са възможни за тези, които планират големи покупки. Не е желателно да взимате пари на заем. Ще прекарате отлично времетео си със своите близки, ако се откажете от обсъждане на въпроси, чието решение не знаете.

Едва ли днес биха Ви дали кой знае колко полезни съвети и мнения.

Рак

Възможностите, които се разкриват пред Вас са много, но да се възползвате от тях не е така лесно. Днес звездите Ви изкушават по всякакъв начин, проверявайки Ви за трвърдост на характера и вярност на принципи.

Помнете, че на последните не трябва да изневерявате по никакъв начин и в никакъв случай. Колкото по-последователни бъдете в своите постъпки и решения, толкова по-добри резултати ще постигнете в крайна сметка.

Подкрепата на близките Ви радва и въодушевява. Днес дори и хора, обичайно щедри на забележки, няма да се скъпят на комплименти и думи на одобрение. Нараства творческия Ви потенциал и се появяват отлични идеи, които успешно ще реализирате в скоро време.

Лъв

За Вас това съвсем няма да бъде лек ден. Проблемът е , че днес обкръжаващите ще започнат да се съмняват в достойнствата и заслугите на Лъвовете като цяло, принуждавайки представителите на знака да доказват, че не чрез измама са постигнали своето сегашно положение.

Ставащото е крайно обидно, тъй като Вие сте привикнали на уважение и внимание. Ако сте много впечатлителни, може да преживеете един съвсем сериозен стрес. Подкрепа може да получите от близките хора: те ще намерят нужните думи, ще се стараят да повдигнат настроението Ви, и да Во разведрят.

Колкото по-рано забравите за своите неприятности, толкова по-бързо позитивните тенденции ще вземат връх над негативните.

Дева

Денят ще Ви зарадва с промени в личните отношения. Чувствате се по-уверено и ще забравите за много съмнения и тревоги. В миналото ще „отидат” и обидите, каращи Ви съвсем до скоро да страдате.

Ще укрепнат роднинските и приятелските връзки, и въобще позициите Ви ще станат по-надеждни. Възможни са приятни подаръци и изгодни покупки. Дори и да похарчите голяма сума за покупки, приятните емоции ще оправдаят всички разходи.

В създадената атмосфера се постарайте да си осигурите една незабравима вечер.

Везни

Двама от Вашите познати са свързани с някаква тайна, и днес това ще представлява за Вас особен интерес. Възможно е тяхното запознанство да носи професионален или приятелски характер и затова където и да идете, дръжте ушите и очите си отворени.

Ако можете да съедините точките в картинката и да направите разумни предположения, ще бъдете в състояние да разрешите тази загадка. Забавлявайте се и не се страхувайте да здравословна доза перчене.

Ако правилно разиграете своите карти, това ще Ви донесе победа.

Скорпион

Умение да се организира работата, това не е просто словосъчетаниа, което може да намерите в речниците не само на своя, но и на другите езици. Това е и ключът към Вашия успех.

Ако не умеете да правите това, то никога не бихте постигнали онова, което умеете сега. Това просто е нужно да се отпразнува! Устройте си празник, поръчайте си храна и поглезете себе си както трябва.

Стрелец

Възможни са сериозни загуби и не на шега проблеми. Със своята обичайна енергия много трудно ще можете да се противопоставите на нападките на недоброжелателите, поради което няма да Ви е излишна подкрепа.

Проверените съюзници няма да Ви окажат помощ, но ще Ви зарадва много факта, че на Ваша страна неочаквано ще застане много влиятелен човек. Напрегнатост, чиито произход и причини не да са ясни, ще присъстват в личните отношения и ще рушат тяхната хармония.

Ако бъдете по-внимателни, навярно ще си дадете сметка, какво точно дразни близките Ви.

Козирог

Най-сложният етап в работата и взаимоотношенията е преминал. За съжаление не може да се каже, че напълно контролирате ситуацията! В същото време не можете еднолично да се разпореждате с материалните ресурси и да планирате по-нататъшните действия , а за тази цел ще имате нужда от чужда подкрепа.

По въпросите от професионален, делови и производствен характер, имате възможност да прибегнете до помощта на предишни помощници, които са оригинални и надарени професионалисти.

Отделете внимание на своите родители и им засвидетелствайте уважение за техния опит и авторитет.

Водолей

Днес ще Ви се стори, че Вашия любим човек най-сетне е разбрал, какво искате от него, а също и от живота. Само че това може да се окаже имамчиво впечатление. Звездите препоръчват да не се отпускате, а за всеки случай да обясните нещата още веднъж – бавно и разбираемо. Това ще бъде нещо като контролен изстрел.

Риби

В неща, които днес Ви се струват сложни и опасни може да преуспеете, но само в случай че имате сериозен и надежден помощник, не по-малко от Вас заинтересуван от крайния резултат.

Ако няма такъв човек наоколо, най-добре ще е, да се откажете от своите намерения. Еднолично само ще пилеете силите си. Намерете смелост да поговорите с любимия човек за това, което Ви притеснява – моментът за откровени разговори сега е най-подходящ.

Вечерта може да правите планове за бъдещето, а в края на деня ще получите всичката необходима информация за целта. Не се поддавайте на опасни изкушения.

Източник: https://lamqta.com

Какво да прочетем днес

Дейвид Балдачи
Една добра книга

Едно добро дело

Автор: Дейвид Балдачи

През 1949 г. Алойшъс Арчър пристига в малък южняшки град. Той не притежава нищо освен няколко долара и дрехите на гърба си. След като е оцелял на фронта през Втората световна война и е излежал присъда за престъпление, което не е извършил, младият мъж се стреми към ново начало, към мирен и спокоен живот.

Но малкият град се оказва оплетен в интриги и не по-малко опасен от бойните полета в Европа и престоя на Арчър в затвора.

Още през първата си вечер на свобода той среща местен бизнесмен, който му обещава добро възнаграждение, ако прибере солидна сума от негов длъжник. Така Арчър е въвлечен в съперничеството между двамата най-влиятелни жители на града. И когато единият от тях е убит, главният заподозрян се оказва именно той.

Това е началото на жестока игра без правила. Всички замесени крият дълбоко погребани тайни, които Арчър трябва да извади наяве, за да не се върне зад решетките или дори да увисне на бесилката.

Виц на деня

Един мъж умрял и отишъл в Рая, където го посрещнал свети Петър.
– С какво си си изкарвал прехраната?
– Бях безработен.
– Безработен, а? – замислил се свети Петър.
– А през живота си вършил ли си добрини?
– Да. Веднъж си вървях по улицата и видях група рокери, които се канеха да пребият едно беззащитно момиче. Затова му се притекох на помощ, хванах водача на рокерите за косата, силно го ритнах в слабините и му казах да се разкара.
– Това е похвално! – като прелиствал досието на мъжа, отбелязал свети Петър.
– Но не виждам никакво сведение за този случай. Кога е било това?
– Преди около пет минути.

А сега се усмихнете и кажете на света: Започва един чудесен ден!

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви