Цената на водата няма да може да надвишава 2,5 на сто от средния месечен доход на домакинствата
Цената на водата няма да може да надвишава 2,5 на сто от средния месечен доход на домакинствата

Цената на водата няма да може да надвишава 2,5 на сто от средния месечен доход на домакинствата в съответната административна област

Лимитът се залага в новия Закон за водоснабдяването и канализацията, предложен от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за обществено обсъждане. Текстовете са публикувани на портала за обществени консултации strategy.bg, а крайният срок за становища е 25 ноември.

Предложеният нов закон е готов след няколкогодишно забавяне и две обществени консултации за написването му – една от 2018 г. и една от началото на тази година, която започна точно когато се очакваше публикуването на готови текстове.

Предвижда се и допълнително подпомагане на уязвимите потребители на ВиК услуги,

което ще бъде определено в наредба на Министерския съвет, предложена от регионалния министър. Тази наредба, както и всички други, които ще трябва да се пишат съгласно този проектозакон, ще са готови до 2 месеца след влизането му в сила.

Със закона се предлага обаче да няма ограничения в размера на задължението и срещу длъжниците ще може да се започват изпълнителни производства веднага

Предвидено е автоматично вливане на общините, които отказаха да участват в окрупняването на ВиК инфраструктурата, към консолидираните ВиК оператори и асоциации на съответните административни области.

Държавната политика във ВиК сектора ще се определя от Министерския съвет чрез МРРБ, което ще изготвя десетгодишната национална стратегия за управление и развитие на водния сектор. КЕВР остава регулатор на водния сектор.

Глоби

Глобата за ползване или изграждане на ВиК система без основание или, когато не отговаря на изискванията ще е от 2 хил. до 10 хил. лв., предвижда законът.  Повреди на ВиК системи в нарушение на правилната експлоатация ще се наказват с от 500 до 5 хил. лв. глоба. За нарушаване на други забрани, свързани с ВиК системите, ще се налагат глоби от 500 до 2 хил. лв. При нарушение, извършено при строителни дейности, глобата ще е от 10 хил. до 25 хил. лева. За повторно нарушение размерът на санкцията се удвоява.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви