Факелно шествие за децата на България
Факелно шествие за децата на България

Майките от „Системата ни убива” поискаха оставката на социалния министър Деница Сачева

Те поставиха жалейки върху сградите на Народното събрание, Министерския съвет и Министерството на труда и социалната политика.

Снощи протестът, на който се отслужи панихида и проведе факелно шествие, бе за децата на България, обясниха от „Системата ни убива“.

Факелното шествие в памет на починалите деца заради липсата на грижи от институциите стигна до Съдебната палата и приключи пред социалното министерство.

По-рано отец Йоан отслужи панихида за загиналите в домове деца. Протестиращи от инициативата казаха, че държавната система убива децата и днес.

„Могилино е живо и днес деца умират от глад“, заявиха демонстранти и добавиха, че домове на ужасите има и днес.

След панихидата хората, със запалени факли се отправиха към Съдебната палата, за да потърсят отговорност от главния прокурор.

Според тях настоящият обвинител номер едно, а също и неговите предшественици, не са се отнесли сериозно към сигналите за такива случаи и не са ги разследвали с необходимата сериозност.

По-рано вчера от МТСП заявиха, че всички домове за деца с увреждания бяха закрити още през 2015 г. „Всички изведени от тях деца са настанени в социални услуги с близка до семейната среда, където получават грижи спрямо индивидуалните си потребности. Това е публично достъпен и лесно проверим факт, който опровергава разпространяваните лъжи за „жестоко и системно убийство на децата с увреждания“, заявиха в позиция от МТСП.

Същевременно пред сградата на президентството за 111-и път се събраха участниците в антиправителствения протест с искания за оставката на премиера и главния прокурор. В изявленията снощи централна тема беше бюджет 2021 . Осъдено беше влизането в дефицит от 10 млрд. лева общо за тази и следващата година.

Участниците в антиправителствения протест блокираха Орлов мост. Те изминаха традиционния си маршрут до там от района на президентството и Народното събрание.

БНР

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви