Опасно ли е, ако върху колата попадне мълния?
Опасно ли е, ако върху колата попадне мълния?

Есента е сезонът, в който валежите се увеличават рязко, а бурите са често явление. Съответно, има опасност и от мълнии, които са много опасни за хората. Какво обаче се случва, ако мълния удари автомобила по време на движение?

Работата е там, че на път без трафик дори половинметров метален предмет играя ролята на гръмоотвод. Затова, експертите препоръчват, при движение в гръмотевична буря скоростта да бъде намалена и ако има възможност автомобилът да бъде спрян и да се изчака подобряване на времето.

Мълния върху „клетка на Фарадей“

Металът е отличен проводник на електрическа енергия, като напрежението е огромно. За щастие, съществува „клетката на Фарадей“, която представлява своеобразна конструкция, защитаваща човека. Тя поема електрическия заряд и го изпраща в земята. Автомобилът (ако не е кабриолет, разбира се) е именно клетка на Фарадей и в този случай мълнията просто преминава в земята, без да засегне шофьора или пасажерите.

В този случай, хората в машината няма да пострадат, но самият автомобил вероятно ще бъде повреден. В най-добрия случай лаковото покритие ще бъде съсипано там, където удари мълнията и ще се наложи ремонт.

Много опасно за човек е да се намира в близост до автомобил по време на гръмотевична буря. Попадайки в метала мълния може да рикошира и да нарани човека дори смъртоносно. Затова още при започване на бурята трябва да се влезе в колата, а не да се седи в близост до нея.

Снимка: Car

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви