Тайната на сватбената рокля на Джаки Кенеди
Тайната на сватбената рокля на Джаки Кенеди

Когато известна двойка обяви намерението си да се ожени, целият свят задава само един въпрос: каква ще бъде роклята на булката? Така стана и когато сенаторът Джон Ф. Кенеди и Жаклин Бувие, момиче от известното американско семейство, обявиха годежа си, съобщава Yandex.

 

Роклята й в цвят слонова кост от тафта ще стане легендарна, милиони момичета ще мечтаят да се оженят в рокля „като на госпожа Кенеди“, но както често се случва, зад красивата картина има цяла история

 

Жаклин Кенеди става модна икона, но майка й Джанет Лий Бувие избра дизайнера и стила за сватбената й рокля. Тя избира Ан Лоу, която някога е шила сватбената рокля на самата Джанет.

Името на Ан Лоу не се споменава в пресата, което изглежда странно, защото журналистите подробно описват церемонията и сватбената рокля на булката. Но дизайнерът се занимава не само с роклята на Жаклин, но и с роклите на шаферките.

Несправедливо е, че тя не е получила своя момент на слава и не е станала известна, а всичко това, защото е афроамериканка. Въпреки че Ан Лоу е облекла много дами от американския елит, включително съпругата на Рузвелт, само малцина знаят нейното име.

Сватбената рокля на Джаки Кенеди
Сватбената рокля на Джаки Кенеди

За направата на роклята били необходими 45 метра копринена тафта с цвят слонова кост. Работата по проектирането започва почти веднага след годежа, трябвало да се направи за осем седмици

 

 

Роклите на булката и шаферките вече били готови, когато изведнъж, десет дни преди сватбата, в ателието се спуква водопроводна тръба и всичко е безнадеждно съсипано.

Тогава Ан Лоу събира цялата си смелост и за десет дни в ателието си ушива изцяло нов тоалет на булката и възстановява всички повредени рокли за шаферките.

 

Ан и нейните помощници работели 24 часа в денонощието. А Жаклин дори не знаела за този инцидент. За работата си Ан поискала само 500 долара, което би струвало няколко пъти повече при всеки друг дизайнер на нейното ниво

 

Жаклин е разкошна в деня на сватбата. Пухкавата пола била украсена с волани и розетки от волани, изработени от същия плат. Корсетът подчертавал тънката талия на булката. Деколтето на роклята разкривало крехките и нежни рамене.

Прическата била украсена с воал от антична дантела, който принадлежал на бабата на Жаклин. Леката дантела почти до петите превръща булката в приказна принцеса.

Колието от перли и диамантените гривни били подарък от младия съпруг. Тук е „нещо старо, нещо ново“, със сигурност е имало и нещо синьо, може би жартиера или катарами на обувките?

 

Самата Жаклин обаче не била възхитена от вида си. Тя казала, че би искала роклята да подчертае нейната фигура, този стил нарекла „абажур“. Очевидно при избора на дизайн майка й не взела предвид нейното мнение

 

Не й харесал и изумрудения пръстен от Van Cleef & Arpels, подарен от Джон за годежа. На сватбата бил скрит под ръкавици, но веднага щом се появила възможност, Жаклин го преработила и добави диамантени листа към изумруда.

Сватбата на Джон Кенеди и Жаклин Бувие е луксозна, присъствал дори папата. Вестниците го сравняват с коронация, въпреки че семейството на Жаклин настоява за по-скромни тържества. На това бащата на Джон отговори: “Вие просто омъжвате дъщеря си, а аз тази сватба трябва да запозная страната с бъдещата първа дама на САЩ.”

rozali.com

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви