Собствениците на нащни заведения готови да протестират
Собствениците на нащни заведения готови да протестират

Собствениците на нощни заведения искат финансови компенсации, с които да покрият загубите за повторното затваряне през тази година заради коронавируса. В противен случай не са изключени протести

Това обяви пред БНТ Лъчезар Захариев, съпредседател на Сдружението на заведенията в България.

През последните дни кметовете на няколко града в страната издадоха заповеди за затваряне нощните клубове и дискотеки за срок от две седмици като предпазна мярка срещу разпространението на заразата.

Според Захариев обаче това е дискриминация спрямо бранша. „Няма никакви медицински доказателства, че нощните заведения са развъдници на зараза“, каза той

 

За днес е планирана национална среща на собствениците на заведения, на която ще се обсъди какви искания да бъдат отправени към властите.

Освен с протести браншовата организация заплаши и с искане на оставките на кметовете, издали заповеди за затваряне на заведенията

„От къде накъде кметовете ще затварят един бизнес без компенсации? Ако знаеха, че трябва да платят компенсация, нямаше да ни затворят“, каза Захариев. От бранша искат обяснения от кметовете и общинските щабове защо предприемат крайната мярка, след като в края на миналата седмица след среща със здравните власти беше решено, че нощните барове и дискотеките ще продължат да работят, но с намален наполовина капацитет.

 

„Даването на правомощия на областните щабове има за цел те да са бушони – те да взимат решенията за затваряне на заведения, а не правителството, и нашето недоволство да се насочи към тях“, коментира още Захариев

„Ние не сме по презумпция нарушители“, каза още той и обясни, че в нощните заведения се спазват стриктно протиепидемичните мерки – персоналът е с маски, извършва се щателна дезинфекция навсякъде. А що се отнася до струпването на хора отвън, пред заведенията, това не било от юрисдикцията на техните управители. Единични били случаите на нарушения и точно тези обекти трябвало да бъдат затваряни.

Според сдружението затварянето на нощните клубове едва ли ще продължи само две седмици и вероятно ще бъде удължено много повече. Очакват и броят на градовете със затворени заведения да расте

 

Между 100 000 и 120 000 души ще останат без работа. Кметовете трябва да поемат отговорност към тези хора. Масово те вече са изразходвали всички платени и неплатени отпуски, някои са били на борсата и сега ще загубят право и на обезщетения“, предупредиха от Сдружението на заведенията.

Според тях крутите мерки, предприети в някои европейски държави, показвали, че затварянето на барове и дискотеки не води до намаляване на броя на заразените.

„Най-рисковото място за зараза с коронавирус са заведенията на закрито“, заяви преди дни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев, позовавайки се на проучване на университета в Тексас. Той посочи, че градският транспорт е едва на 7-8 място по риск.

В неделя зам.-председателят на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова обяви, че няма много епидемиологични взривове в нощни заведения, но където има, процентът е твърде висок – 41%. „Това е най-високият процент в сравнение с офиси и предприятия“, обясни пред бТВ проф. Ива Христова.

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви