Обмисляме затягане на мерките в Бургас, като събирането в пенсионерките клубове и отново въвеждането на часови диапазон за пазаруване на възрастните над 65 години. Това каза кметът на Бургас Димитър Николов пред журналисти на днешната сесия на Общински съвет.

Той допълни, че от общината очакват и решението на Министерството на образованието за формата на образование в училищата.

Това са мерки, които предприехме в началото на пандемията и сме готови и сега да ги въведем. Виждате как паднаха рекордите по заболеваемост в страната. Очакваме решенията и на Министерството на здравеопазването с търговските обекти. Малко по-благоприятна е ситуацията в Бургас спрямо останалите общини и другите областни центове в страната. Още не сме червената или тъмно оранжевата зона, но това не трябва да ни успокоява. Приел съм, че всеки един мой контакт е потенциален носител на коронавирус. Призовавам всеки един бургазлия да се отнася към другите хора по същия начин. Дезинфекцирайте си ръцете, носете маски и спазвайте дистанция. Само така ще намалим щетите от заболяването„, каза кметът.

Относно дали да се затворят нощните заведения в Бургас, Николов сподели, че те не са толкова много, както е в София, така че да са сериозен фактор за повишаването на заболеваемостта в града. Кметът все пак призна, че ситуацията в Бургас остава тежка заради изключителен дефицит от лекари, медицински сестри и санитари. Това ставало въпреки призивите на общината за доброволци. Нямало достатъчно лекари, които да поемат тежките дежурства, за да може да разделят потоците на болните с ковид от тези с общите заболявания.

Буферният център вече заработи в УМБАЛ „Дева Мария“. Очаквахме вчера да заработи и този в УМБАЛ-Бургас. Последно директорът на УМБАЛ д-р Бойко Миразчийски поиска допълнително лекари. Призивът ни към РЗИ беше всички лекари, които са в доболничното здравеопазване и не са пряко ангажирани в болниците в Бургас, да бъдат допълнително командировани. Те ще бъде мотивирани и с допълнително заплащане. Не е задължително буферните центрове да са болница. Може да са в ДКЦ или МКЦ, но там служители се страхуват, като дори заявиха, че са готови да подадат оставки. За мен като кмет това е една хуманитарна активност, която трябва да се случи. За това са призвани и положили Хипократова клетва. Няма как да се обърна към инженери с подобни искания. Лекарите трябва да поемат своят ангажираност„, каза още кметът Николов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви