Община Бургас
Община Бургас

Девалвира ли отличието почетен гражданин на Бургас и нужно ли е ограничение в бройката, която всяка година се приема в града ни? Причина за този дебат в Общински съвет стана големият брой номинирани тази година – цели 10. Последните години действително отличието загуби изцяло блясъка си, след като не само за тази, но и през миналите се приемаха почти всеки един предложен.

Само за тази година бяха номинирани Вярка Андонова, Дора Димитрова Барева-Георгиева, Захари Христов Чернев, проф. Иво Керемедчиев /посмъртно/, Нейчо Попов /посмъртно/, Петър Иванов, Стоя Янчева, Стоян Апостолов, Цанко Цанков и Деви Симеонов /посмъртно/.

Почетните граждани са изключителни кандидатури, за които не ти трябват големи биографични справки. През последните години номинирането става, както едно време със званията заслужен артист. Различни съсловия предлагат свои колеги. Нека се спрем да безспорните имена и авторитети„, каза Станимир Апостолов от СДС.

Общинският съветник от ПП ГЕРБ Антонио Душепеев поясни, че през 2016 е поискал промяна в правилника ни за удостояване на отличия в Бургас.

Това звания е преекспонирано. Участвам в тази комисия, която целеше да се надгради отличието. Проблемът не е в наредбата, а инициативните комитети не са запознати с нея. Те смятат, че когато някой има обществена популярност, то той трябва да бъде обявен за почетен гражданин. Ние ще продължим да получаваме все повече предложения за почетни граждани„, сподели той.

Проблемът е, че критериите са изключително ниски и на критериите трябва да отговарят само изключително хора. Трябва да пресеем достойните хора с обществениците„, каза от своя страна Константин Бачийски от ПП СЕК.

Георги Дракалиев също поиска наредбата трябва да бъде променена.

Няма как да променим сега наредбата. Почетните граждани в Бургас не са малко. Само за последните 25 години те са над 150. За сведение по комунистическо време са приети 30, а по времето на царизма 8„, заяви той.

В зала кметът Николов съобщи и тъжната новина, че арх. Деви Сименов е починал снощи.

В крайна сметка съветниците приеха 5-ма от номинирани тази година да получат званието почетен гражданин – Нейчо Попов /посмъртно/, Петър Иванов, Стоян Апостолов, Деви Симеонов /посмъртно/ и Цанко Цанков. Последният бе предложен и за почетен съветник, но по-време на гласуването идеята не бе приета.

Още за номинираните и избраните вижте тук и тук

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви