Гуми, смяната им и грешките при нея
Гуми, смяната им и грешките при нея

Есента настъпва с пълна сила и температурите навън падат. Идва времето за смяна на летните гуми със зимни. Повечето собственици на автомобили посещават съответните работилници, за които това време от годината е любимото, тъй като правят най-голям оборот. Има, разбира се, и такива шофьори, които предпочитат да го направят сами. Така те си спестяват разходи и висене по опашки, но пък подлагат автомобила си на риск, ако не разполагат с нужното оборудване.

И в двата случая може да бъдат допуснати грешки и съответно те да доведат до сериозни неприятности на пътя. Ето най-сериозните от тях, които лесно могат да бъдат избегнати.

Слагане на износени или дефектни гуми

Зимните гуми, които предстои да бъдат сложени, са съхранявани някъде в продължение на месеци.

Затова всяка от тях трябва внимателно да бъде проверена. Ако не са сваляни от джантите, собственикът може да се ориентира по манометъра, като внимателно прегледа тази гума, в която налягането е по-ниско в сравнение с останалите.

Хубаво е да се провери и дали няма увреждания от невнимателно демонтиране, а също така и да се провери износването на гумите, което трябва да бъде равномерно. Износването на странични части говори за каране с недостатъчно напомната гума, а на централната – за пренапомпване.

Трябва също да се провери и дълбочината на протектора на самата гума. Според правилника, тя трябва да бъде минимум 4 мм. Ако е по-малко, категорично се забранява нейното използване.

Ръжда и увреждане на джантите
Преди да бъде поставен новия комплект гуми, трябва да се прегледат внимателно самите джанти и да се прецени тяхното състояния. Монтирането на здрава гума върху увредена джанта ще доведе до нейното спадане и съответно всяка сутрин шофьорът ще трябва да я помпа. В крайна сметка, проблемът няма да се реши сам и ще се наложи посещение на сервиз. Където ще направят това, което е трябвало да се случи още в началото – ще ремонтират и почистят самата джанта, за да може тя да се използва.

Монтаж

Монтирането на гумите изисква определени навици и оборудване,

така че по-удачното решение е това са се прави от професионалисти. На тях не трябва да им се обяснява, както да правят и със сигурност ще се справят по-добре.
При поставянето на гумите върху джантата трябва да се използва специална паста, за за може накрайникът на гумата да се плъзне по джантата. В никакъв случай не трябва да се поставя моторно масло или смазка от рода на литол, тъй като те разяждат гумата. В краен случай може да се използва сапунен разтвор.

Пренебрегване на надписите по протектора
За да бъде постигнато оптимално сцепление с пътя, конструкторите поставят знак върху протектора на гумата, който сочи посоката на нейното въртене. При монтажа трябва да се внимава за него, тъй като допускането на грешка в случая (поставяне на гумата на обратно) вреди на управляемостта на автомобила, неговата стабилност на пътя и повишава опасността от буксуване. При асиметричен рисунък на протектора, производителят посочва посоката, в която трябва да е обърнато колелото – навън (outside) или навътре (inside).

Недостатъчно налягане
Налагането в гумите е като кръвното при човека. Както високото, така и ниското налягане оказват влияние върху състоянието му и му пречат да живее пълноценно. Обикновено, когато са свалени и оставени на съхранение гумите спадат. Съответно, след поставянето им трябва да се провери налягането в тях. И ако не знаете какви стойности трябва да има то, лесно можете да разберете – те са поставени на предната или средната стойка в отвора на шофьорската врата.

Лош баланс
Добрият баланс на гумата и джантата може да бъде постигнат само в специализиран център за гуми, където се използва специален стенд. Там ще изберат и поставят нужните тежести. Балансираните колела не само осигуряват плавно движение на автомобила и равномерно износване, но и повишават безопасността на пътя.

Сред срещаните грешки е да се счита, че при внимателно шофиране и избягване на препятствия и неравности, може да се спести от баланс.

Малцина знаят, че износването на гумите е различно при всяка част. Това се дължи на факта, че каучуковата смес, от която са направени, не е еднородна. По време на шофиране слоевете се изтриват и вътрешното разпределение на теглото се променя. Колкото по-висока е скоростта, толкова повече дисбаланс се поява. Така, че при всяка възможност балансът на гумите трябва да бъде проверяван.

Затягане на болтове и гайки
При затягане на болтовете и гайките на поставената гума задължително трябва да се използва динанометричен ключ. В сервизните центрова се използват пневматичен гайковерт, като стандартният натиск от него трябва да бъде 115 Нм, освен ако в инструкцията за експлоатация на автомобила не е записано нещо друго.

Скачането върху обикновен ключ за смяна на гуми или напъването му с помощта на тръба не се препоръчва. По този начин се уврежда резбата, което е равнозначно на незатегната гайка. Има опасност и от прекалено затягане, което също не води до нищо добро.

Освен това, не бива да се смазват болтовете и шпилките с цел облекчаване на свалянето им след това. Подобно действие може да доведе до отвиване на гайките и дори до падане на колелото по време на движение.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви