Пилон с най-голям принос е Фанджо.
Пилот с най-голям принос е Фанджо.

Постижението на Люис Хамилтън от 91 победи във Формула 1 му позволи да се изравни с Михаел Шумахер. Двамата скоро ще имат и по равен брой титли – 7. Което само засилва споровете за това, кой е най-добрият пилот в историята.

Изданието The Economist реши да използва математически модел. Той е създаден от доктора по математически научи Андрю Бел от Университета на Шефилд.  Разработен е през 2016 година. Моделът позволява да се изчисли колко успешна е била машината на пилота, както и неговото представяне зад волана. Отчитат се също така късметът на състезатели и грешките на неговите конкуренти на писта.

Сметките показват, че най-голям принос на техниката има при победите на Михаел Шумахер за Ferrari и на Люис Хамилтън за Mercedes-Benz. Те обаче също са се представяли на високо ниво като пилоти. Това не важи за Греъм Хил (BRM), който печели титлата през 1962 година, като неговият принос за това се оказва най-малък. През последните 20 години същото се отнася и за Фернандо Алонсо (Renault) през 2006 година.

Най-голям принос за победите от страна на пилота има Хуан Мануел Фанджо (на снимката) при спечелването на титлите през 1954, 1955, 1956 и 1957 година. Затова и легендарният аржентинец е признат за най-добрият в историята. След него се нареждат Джим Кларк, Ален Прост, Джеки Стюарт, Михаел Шумахер, Люис Хамилтън, Алберто Аскари и Айртон Сена.

Снимка: Formula 1

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви