Ердоган
Отварят тпредпазливо Турция

Турският президент Реджеп Ердоган потвърди, че Анкара няма намерение да се откаже от купените от Русия зенитно-ракетни системи С-400, предаде ТАСС.

„САЩ не знаят с кого си имат работа. Вие казахте да изпратим С-400 обратно в Русия. Но ние не сме племенна държава, ние сме Турция“, подчерта Ердоган на митинг в Малатия, излъчен по телевизионния канал ТРТ.

Ердоган също така призова САЩ да въведат санкциите, с които заплашват Турция от момента, в който тя подписа договора за доставка на С-400.

„Какви ли не санкции бяха, не се бавете, въведете ги“, призова турският президент. Той припомни, че Турция е платила пари за американските изтребители пето поколение F-35, но САЩ не са ги доставили.

В петък турският президент потвърди, че на 16 октомври са били проведени изпитания на С-400. Ердоган заяви, че Турция ще продължи изпитанията на зенитно-ракетните системи независимо от позицията на САЩ по този въпрос.

Държавният департамент посочи, че подобни действия противоречат на задълженията на Турция в рамките на НАТО. На свой ред турското министерство на отбраната отхвърли тези твърдения и предложи на Вашингтон да обсъдят възможни технически мерки във връзка с руските ракетни системи.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви